Statele Unite anunţă că s-au înţeles cu talibanii privind un coridor de evacuare spre aeroportul din Kabul

Statele Unite anunţă că s-au înţeles cu talibanii privind un coridor de evacuare spre aeroportul din Kabul

Talibanii au preluat duminică controlul în Kabul şi, practic, asupra întregului Afganistan. Ultimul bastion necucerit este aeroportul situat la nord de Kabul, unde forţe americane şi ale aliaţilor organizează evacuarea propriilor cetăţeni, dar şi a miilor de afgani care nu vor să trăiască sub un regim taliban. Scene dramatice au loc pe aeroportul din Kabul, afganii agăţându-se la propriu de avioanele care părăsesc ţara.

Talibanii sunt „pregătiţi să protejeze” accesul către aeroportul din Kabul pentru civilii evacuaţi de americani, a declarat marţi consilierul preşedintelui american pentru securitate naţională, Jake Sullivan.

Mii de americani care trăiesc în Afganistan şi afgani care i-au ajutat pe occidentali vor să părăsească ţara de teama represaliilor talibanilor, dar sunt încă blocaţi în afara aeroportului în zone controlate de insurgenţi.

Până acum, armata SUA a evacuat peste 3.200 de persoane din Afganistan, în special personalul american, cu ajutorul unor avioane militare, a declarat marţi un oficial de la Casa Albă, sub rezerva anonimatului, potrivit AFP.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt