Statul Islamic revendică atacul din Iran soldat cu 83 de morţi

Statul Islamic revendică atacul din Iran soldat cu 83 de morţi

Statul Islamic (SI) revendică joi cele două explozii soldate cu moartea a zeci de persoane şi numeroşi răniţi la un cimitir, în sudul Iranului, la comemorarea a patru ani de la asasinarea generalului Gardienilor Revoluţiei Qassem Soleimani într-un atac cu un avion fără pilot (dronă) american la Bagdad, în Irak, în ianuarie 2020, relatează News.ro.
Gruparea jihadistă a postat revendicarea pe canale pe Telegram.
Două explozii au avut loc miercuri în apropierea mormântului generalului Qassem Soleimani, fostul arhitect al operaţiunilor militare iraniene în Orientul Mijlociu, soldate cu 84 de morţi, în timp ce Iranul marca patru ani de la asasinarea acestuia, relatează AFP.
Acest atentat intervine într-un context regional foarte tensionat de la începutul Războiului din Fâşia Gaza între Israel şi Hamas, în urmă cu aproape trei luni, şi la o zi după asasinarea numărului doi al mişcării islamiste palestiniene Saleh al-Arouri, într-un atac la Beirut atribuit Israelului.
Joi, un consilier politic al preşedintelui iranian Rbrahim raisi a acuzat Israelul şi Statele Unite că se află în spatele celor două explozii.
Agenţia oficială iraniană de presă Irna scrie, citând ”o sursă informată”, că prima explozie a fost provocată de către un kamikaze - un bărbat aale cărui rămăşiţe au fost găsite de anchetatori.
Ancheta continuă cu privire la a doua explozie, însă pare să fie vorba tot despre un atacator sinucigaş, potrivit Irna.
Oficiali iranieni au arătat imediat cu degetul Israelul şi Statele Unite în acest atac la Kerman (sud), în apropiere de Moscheea Saheb al-Zaman, unde se află mormântul generalului Soleimani, asasinat în ianuarie 2020 din ordinul lui Donald Trump în Irak.
O mulţime compactă de oficiali şi de anonimi asista la o ceremonie comemorativă.
 

Afla mai multe desprestat islamicataciran
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt