Un nou acord global pentru climă la COP26, după două săptămâni de dezbateri şi divergenţe

Un nou acord global pentru climă la COP26, după două săptămâni de dezbateri şi divergenţe

Participanţii la conferinţa pentru climă COP26 au ajuns la un acord, după două săptămâni de negocieri. A existat o dispută de ultim moment pe tema reducerii folosirii combustibililor fosili.

De altel, conferinţa s-a încheiat cu o zi mai târziu decât era prevăzut, tocmai pentru că cele 197 de părţi participante nu reuşeau să cadă de acord, în principal pe tema finanţării impactului asupra ţărilor în curs de dezvoltare şi pe tema combustibililor fosili.

Textul final menţionează în mod explicit cărbunele, care este cel mai mare contributor la schimbările climatice. Niciun acord de la cele 25 de conferinţe COP dinainte de Glasgow nu a menţionat cărbunele, petrolul sau gazul, sau chiar combustibilii fosili în general, ca factori ai crizei climatice.
Preşedintele COP26, Alok Sharma, a modificat verbal cea mai recentă versiune a textului, diluând textul despre combustibilii fosili, după ce India şi Iranul au ridicat obiecţii la acesta. Acordul final se referă acum la o „reducere” treptată a cărbunelui, spre deosebire de o „eliminare treptată”, potrivit CNN.

Afla mai multe despreacordacord globalcop26
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt