Una dintre ţările OPEC a anunţat subit că va părăsi organizaţia statelor exportatoare de petrol

Una dintre ţările OPEC a anunţat subit că va părăsi organizaţia statelor exportatoare de petrol

Angola va părăsi Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) deoarece apartenenţa la acest grup nu este în interesul său, a declarat joi Diamantino Azevedo, ministrul pentru petrol al ţării africane, citat de Reuters.

Angola, care s-a alăturat OPEC în 2007, produce în jur de 1,1 milioane de barili de petrol pe zi în condiţiile în care producţia zilnică totală a OPEC se ridică în prezent la 28 milioane de barili, scrie Hotnews.ro.

Azevedo a confirmat joi că guvernul de la Luanda a luat decizia de a părăsi OPEC, după ce informaţia apăruse iniţial în presa locală. Ministrul a declarat la televiziunea de stat că decizia a fost luată din cauza faptului că apartenenţa la OPEC nu este în interesele Angolei, fără a oferi însă mai multe detalii cu privire la acest subiect.

Pieţele au reacţionat imediat după anunţ, preţul ţiţeiului Brent scăzând cu peste un dolar, până la 78,50 de dolari joi la orele după-amiezii.

Decizia Angolei reprezintă încă o lovitură pentru OPEC şi aliaţii săi în contextul în care în cadrul organizaţiei există neînţelegeri puternice privind o nouă tăiere a producţiei pentru a susţine preţurile în condiţiile în care acestea au intrat din nou în declin începând cu sfârşitul lunii septembrie.

OPEC încearcă să menţină preţurile la petrol ridicate artificial

La începutul lui septembrie 2022 preţul petrolului ajunsese la cel mai scăzut nivel de dinaintea izbucnirii războiului din Ucraina, însă doar o lună mai târziu grupul OPEC+, care include Rusia, a decis o tăiere record a producţiei pentru a susţine preţurile, în pofida presiunilor puse de Statele Unite pe aliaţii săi din Zona Golfului.

Administraţia democrată a preşedintelui Joe Biden dorea o scădere cât mai mare a preţului petrolului pentru a ajuta la reducerea inflaţiei din Statele Unite, preţurile ridicate la carburanţi fiind imediat taxate la urne de americani.

Decizia de atunci a grupului OPEC+ a reprezentat o înfrângere personală pentru preşedintele Biden, care cu doar două luni înainte efectuase o vizită oficială în Arabia Saudită, una dintre cele mai influente ţări din grupul exportatorilor de petrol, pentru a milita chiar pentru o creştere a producţiei de petrol.

Decizia de acum a Angolei de a părăsi OPEC este pusă de agenţia Bloomberg de faptul că ţara africană era nemulţumită de ţinta de producţie pentru 2024 care i-a fost stabilită de organizaţie. Estevao Pedro, guvernatorul OPEC din Angola, declarase anterior că guvernul de la Luanda este nemulţumit de cota alocată şi că nu intenţionează să o respecte.

Neînţelegerile privind cotele de producţie care să le fie alocate ţărilor africane a dus recent la o amânare a următoarei întâlniri a OPEC+.

Afla mai multe despreopecpetrol
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt