VIDEO şi FOTO - 91 de persoane arestate în piaţa angro Rungis de la Paris, în urma unor ”degradări”. Puncte de trecerea frontierei între Franţa şi Belgia blocate

VIDEO şi FOTO - 91 de persoane arestate în piaţa angro Rungis de la Paris, în urma unor ”degradări”. Puncte de trecerea frontierei între Franţa şi Belgia blocate

În total, 91 de persoane au fost arestate miercuri la Rungis, în urma unei pătrunderi a unor agricultori într-o ”zonă de depozitare” a celei mai mari pieţe angro din UE şi comiterii unor ”degradări”, declară Parchetul din Créteil AFP.

Persoane ”au intrat pe jos, scurt timp, într-o zonă de depozitare” şi au ”comis degradări”, declară AFP, miercuri seara, o sursă din cadrul poliţiei.

Ele au fost ”scoase de la faţa locului de către (membri ai unor) forţe de ordine”, potrivit sursei citate.

Un convoi de la Agen a fost blocat la aproximativ 20 de kilometri de Rungis, miercuri seara, însă agricultori au intrat în piaţă.

Nicio personaă nu se mai afla în depozit, anunţa această sursă.

”Linia roşie a fost încălcată”, a denunţat miercuri seara, la BFMTV, prefectul Poliţiei Parisului, Laurent Nunez.

”Nu vom tolera tulburări ale ordinii publice, degenerări (...). Asta s-a întâmplat azi (miercuri) la Rungis”, a declaart el.

Prefectul poliţiei din Paris a subliniat însă că manifestaţii au loc în mod paşnic, în afară de trei accidente.

Cele 91 de persoane au fost plasate în arest preventiv cu privire la ”degradarea bunurilor altora în grup şi participare la o grupare formată în vederea pregătirii unor degradări de bunuri”, a declarat AFP Parchetul din Créteil.

Aceste detenţii preventive se adaugă celor ale altor 15 persoane, reţinute în cursul zilei în apropiere de Rungis, în Val-de-Marne.

Măsura arestării preventive a acestor 15 persoane a fost ridicată miercuri seara, în urma uno audieri, a declarat AFP parchetul.

”O decizie urmează să fie luată ulterior, dup examinarea procedurii”, a anunţat Ministerul Public.

150 DE MANIFESTAŢII, 8.500 DE MANIFESTANŢI ŞI 5.500 DE UTILAJE LA PROTESTE

În Franţa, la ora locală 17.00 (18.00, ora României), se înregistrau peste 150 de manifestaţii, la care participau aproximativ 8.500 de persoane şi 5.500 de utilaje, declară AFP o sursă din cadrul poliţiei.

În Île-de-France se înregistrau şapte blocaje ale unor autostrăzi şi două coloane cu cel puţin 1.000 de participanţi şi tot atâtea utilaje, potrivit acestei surse.

Accesul în Paris era posibil, însă cu ocoliri importante.

mai multe axe de circulaţie la nivel regional - în zonele Orange, Nîmes, Arles, Aix-en-Provence, Grenoble sau Nantes - erau afectate de baraje, blocaje sau manifestaţii.

Alte 15 persoane au fost reţinute miercuri la prnz cu privire la ”blocarea circulaţiei”, în apropiere de Rungis, în Île-de-France, în care agricultori furioşi, adunaţi într-un convoi, ameninţau să pătrundă, declarau AFP surse din cadrul poliţiei şi parchetului.

”Potrivit instrucţiunilor prefectului poliţiei, linia roşie a tentativei de blocare a Rungis a fost depăşită, iar 18 persoane au fost reţinute”, declara AFP Prefectura Poliţiei.

Cincisprezece dintre cele 18 persoane au fost plasate în arest preventiv cu privire la ”blocarea circulaţiei”, a anunţat Parchetul din Créteil.

”Cele 15 persoane plasate în arest preventiv ar putea fi eliberate în această (miercuri) după-amiaza”, au declarat Le Figaro reprezentanţi ai Confederaţiei rurale. ”Agricultorii care nu au fost reţinuţi şi-au păstrat tractoarele”, parcate în faţa porţii Paray-Vieille-Poste, precizau ei.

Miercuri, în Franţa, existau ”peste 100 de puncte de blocaj” şi 10.000 de manifestanţi, estima miercuri dimineaţa ministrul francez de Interne Gérald Darmanin.

”Ei nu se iau de forţele de ordine, nu intră în Rungis (...). Dar dacă o fac, evident, repet, nu-i vom lăsa s-o facă”, avertiza ministrul.

Alţi 18 agricultori au fost arestaţi miercuri la prânz la Paray-Vieille-Poste, în Essonne, cu privire la ”blocarea circulaţiei”, potrivit Le Parisien.

Grupul din care făceau parte aceşti agricultori încerca să ajungă la piaţa internaţională angro de la Rungis, păzită de jandarmerie.

Vehicule blindate de tip Centaure au fost trimise în Loiret şi Essonne, la solicitatea lui Gérald Darmanin, pentru a sprijini forţe şi mijloace deja desfăşurate. a anunţat miercuri dimineaţa anturajul ministrului.

Acest dispozitiv avea o misiune ”defensivă”, de a ”împiedica o coloană a coordonării rurale 47 să ajungă la Rungis şi a împiedica astfel accesul în piaţă”. În cazul unor degenerări, ”va fi responsabilitatea organizatorilor”, avertiza anturajul ministrului.

La Lyon, toate drumurile de acces în oraş erau blocate miercuri seara de către agrcultori, cu baraje ridicate de mai multe zile, însă locuitorii puteau circula cu dificultate.

Traficul rutier era puternic perturbat şi la Grenoble.

Frontiera dintre Belgia şi Franţa era blocată de către agricultori din amele ţări, care şi-au coordonat acţiunile în Sambre.

Mai multe puncte de trecere a frontierei, precum Bettignies sau Erquelinnes, au fost blocate în ambele sensuri, potrivit La Voix du Nord.

Tractoare urmeau să stea pe pizţie miercuri şi să plece către Bruxelles, joi, unde urmează să aibă loc un summit extraordinar UE pe tema ajutării financiare a Ucrainei.

Afla mai multe desprefermierifrantaproteste
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt