Fostul preşedinte Jacob Zuma, condamnat la 15 luni de închisoare pentru afront adus justiţiei - Focus Prima TV

Fostul preşedinte Jacob Zuma, condamnat la 15 luni de închisoare pentru afront adus justiţiei

Curtea Constituţională din Africa de Sud l-a condamnat marţi pe fostul preşedinte Jacob Zuma la 15 luni de închisoare pentru afront adus justiţiei prin refuzul său de a se prezenta în faţa unei comisii anticorupţie, primind ordin să se predea în cinci zile, relatează AFP.

Sesizată de o comisie anti-corupţie, cea mai înaltă instanţă a ţării a adoptat acest verdict “cu majoritatea voturilor membrilor săi”, a precizat judecătoarea Sisi Khampepe.

“Curtea Constituţională nu are altă opţiune decât să decidă că domnul Zuma este vinovat de afront adus justiţiei”, a declarat judecătoarea înainte de citirea sentinţei.

“Acest gen de reticenţă şi de sfidare este ilegal şi va fi pedepsit”, a declarat Sisi Khampepe. “Nu am altă opţiune decât să îl trimit la închisoare pe domnul Zuma, în speranţa că acest lucru va transmite un mesaj fără echivoc (…) Statul de drept şi justiţia prevalează”, a adăugat ea.

De la crearea în 2018 a comisiei însărcinate cu anchetarea corupţiei generalizate în cei nouă ani de putere, Zuma, deja acuzat de circa 40 de mărturii, a făcut tot mai multe manevre în încercarea de a evita să dea explicaţii, făcând recurs după recurs sau apelând la dreptul la tăcere.

După o nouă convocare, dintr-o lungă serie, de la sfârşitul lunii februarie căreia nu i-a dat curs, comisia a cerut o condamnare la doi ani de închisoare împotriva fostului şef al statului. De această dată, fostul preşedinte nu a ignorat doar comisia, ci şi o decizie din ianuarie a Curţii, care îl obliga să se prezinte în faţa justiţiei şi îl priva de dreptul la tăcere.

agerpres.ro

Total
0
Shares
Total
0
Share