Inteligenţa artificială şi realitatea virtuală trebuie reglementate legislativ, spun politicienii

Inteligenţa artificială şi realitatea virtuală trebuie reglementate legislativ, spun politicienii

Răspunderea juridică pentru un accident produs de o maşină fără şofer trebuie reglementată legislativ, pentru că este o chestiune foarte serioasă, consideră senatorul PSD Robert Cazanciuc, care a vorbit la Prima News despre evoluţia inteligenţei artificiale.

Politicianul a înaintat un proiect de lege care „îşi propune să reglementeze utilizarea conţinutului audio-video care prezintă o realitate altfel decât o ştim noi”.

„Conţinutul modificat poate fi folosit fără probleme ca divertisment, dacă persoana vizată ştie. Trebuie să existe menţiunea că ceea ce vezi nu este adevărat. Tehnologia se mişcă atât de repede încât de multe ori e greu de ţinut pasul din punct de vedere legislativ. Legea nu trebuie să fie restrictivă, trebuie să aibă un cadru mai larg. Până la sfârşitul lunii iulie ar putea să treacă de Senat legea”, a spus Cazanciuc.

Legea e foarte bună , dar va fi foarte greu de aplicat pentru că se va ajunge la recrearea unei imagini pixel cu pixel, este de părere antreprenorul Robert Stănciulescu, dezvoltator de aplicaţii.

„În viitor cred că va fi foarte greu să ne dăm seama dacă vorbim cu o inteligenă artificială sau umană. Singura metodă prin care ai putea face diferenţa e să-i dai un calcul foarte complicat pe care un om nu-l poate face repede, dar şi aici pot fi folosiţi algoritmi de întârziere”, a explicat Stănciulescu.

Fostul ministru al Digitalizării Ciprian Teleman a arătat că încă nu ştim toate efectele pe care IA le va avea în viaţa noastră.

„Îngrijorările sunt evidente cu privire la pericolele IA, mai ales când e vorba de reacţiile emoţionale pe care le poate provoca. De exemplu, comunităţile virtuale pot susţine un candidat, pot influenţa alegeri şi vor fi folosite toate aceste pârghii”, a spus specialistul.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt