Internetul din România: ieftin şi bun

Internetul din România: ieftin şi bun

România este ţara cu cel mai mic preţ raportat la calitatea conexiunii de internet fix din toată Uniunea Europeană. Doar anul trecut existau 6,4 milioane de clienţi în toată ţara, iar 90% din conexiuni erau de mare viteză. Performanţa României în domeniul fibrei optice face ca angajaţii de aici să fie la foarte mare căutare în străinătate.

Numărul conexiunilor de internet a crescut anul trecut cu 4% faţă de 2021. Cele mai multe dintre ele sunt de cel puţin 100 de megabiţi pe secundă, iar 1,7 milioane dintre ele depăşesc 1 gigabyte pe secundă.

Dacă la începutul anilor 2000, conexiunile din mediul rural erau foarte rare, astăzi sunt în proporţie aproape egală cu cele din urban. Performanţa din domeniul fibrei optice a făcut ca marile companii din Europa să caute forţă de muncă în România.

Mai nou, fibra optică are şi o expoziţie dedicată în cadrul Muzeului Tehnic Dimitrie Leonida din Bucureşti. În cadrul acesteia, vizitatorii află cum este produsă fibra, precum şi cum arată cablurile care se găsesc pe fundul mărilor şi oceanelor.

Potrivit unui raport al ANCOM, anul trecut a crescut viteza medie de download cu 17%, ajungând la 533 de megabiţi pe secundă. O creştere mai semnificativă a cunoscut şi viteza de upload, la 455 megabiţi pe secundă, adică cu 525 mai mare ca în 2021.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt