Blocuri consolidate cu vorbe

Blocuri consolidate cu vorbe

Sute de imobile din Bucureşti stau să cadă la primul cutremur mai serios. Unul dintre ele este blocul Patria, emblematic pentru Capitală. Este încadrat la gradul 1 de risc seisim însă nu a mai fost consolidat niciodată de la cutremurul din 1977. Doar cu o mână de lavabilă dată la fiecare început de mandat, monumentul arhitectural e o uriaşă capcană de şoareci pentru locatari.

Încă din 2015 locatarii blocului Patria aşteaptă începutul lucrărilor de consolidare. Acestea n-au început însă niciodată. Oamenii trăiesc cu teama în suflet. Gândul la un cutremur e cel mai mare coşmar al lor.

Blocul Patria, iniţial ARO, este primul bloc turn din România. Şi monument istoric. Un alt aspect ce adaugă birocraţie oricărei tentative de consolidare şi restaurare. La câteva străzi distanţă, pe Boteanu un alt imobil istoric are nevoie urgentă de lucrări de consolidare. Se afla pe listă încă din 1996.

În acest moment Primăria Capitalei nu are o evidenţă clară a clădirilor care ar trebui consolidate. De-a lungul timpului au expertizat 1400. Primele în 1993. Concluziile sunt atât de vechi încât documentele trebuie refăcute. Până atunci nu facem decât să ascundem gunoiul sub preş.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt