Panourile fotovoltaice, soluţia pentru facturi mai mici la energie

Panourile fotovoltaice, soluţia pentru facturi mai mici la energie

Pentru a scăpa de facturile uriaşe la energie, românii au început să îşi monteze panouri fotovoltaice. Cererea a crescut de 10 ori faţă de anul trecut, iar magazinele abia mai fac faţă cu stocurile. Panourile fotovoltaice pot acoperi întreg consumul de energie pe timp de vară, iar surplusul merge mai departe în reţeaua naţională. O altă modalitate de economisire a energiei sunt pompele de căldură, pentru care cererea este uriaşă în toată Europa.

Domnul Alexandru Totoreţ a decis în iarnă să îşi monteze panouri fotovoltaice. L-a atras ideea de independenţă energetică, aşa că a investit într-un sistem de panouri care produce 60 de kilowaţi pe zi.

Ceea ce nu consumă merge mai departe în reţeaua naţională. Va beneficia de acest surplus la iarnă, când panourile nu vor mai produce atât de mult. Sau va primi bani dacă nu consumă totul în 24 de luni.

Există însă o problemă. Deşi legea îţi permite să devii prosumator, procedura este una îndelungată şi asta din cauza dosarelor şi cererilor foarte multe. Cererea pentru montarea panourilor fotovoltaioce a crescut de 10 ori faţă de anul trecut. Magazinele spun că abia fac faţă cu aprovizionarea.

Costul unei astfel de investiţii porneşte de la 1200 de euro pentru un kilowat, adică 3-4 panouri care produc într-un an 1.000 de kilowaţi, şi creşte în funcţie de cantitatea de energie de care avem nevoie. Investiţia se amortizează însă în 7-8 ani. Pe lângă panourile fotovoltaice, românii aleg să înlocuiască şi centralele termice cu pompele de căldură. Domnul Totoreţ a făcut deja şi această investiţie, mai ales că îşi va acoperi consumul de energie cu ajutorul panourilor fotovoltaice.

La nivel european există deja pentru pompele de căldură o cerere mult mai mare decât oferta.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt