374 de pesticide pot fi depistate în laborator

374 de pesticide pot fi depistate în laborator

Sunt numai două laboratoare în România în care pot fi testate legumele produse în ţară. După scandalul legumelor contaminate de la Buzău, Ministerul Agriculturii a cerut mai multe controale la producătorii de legume din judeţ. Inspectorii fitosanitari spun că preleveaza zilnic probe care ajung la laboratorul din Bucureşti. Însă, chiar dacă oficialii cer mai multe controale sau teste rapide, acestea sunt imposibil de făcut. O echipă FOCUS a filmat procesul prin care specialiştii se asigură că fructele şi legumele de pe mesele noastre nu sunt otrăvite.

Autoritatea Naţională Fitosanitară are un program de control elaborat de la începutul anului. Cazul de la Buzău, unde poliţiştii au prins în flagrant un bărbat care transporta îngrăşăminte toxice din Turcia, a înteţit controalele. În laborator, există o procedură bine pusă la punct. O dată ajunse aici, probele primesc un cod. Numele producătorul este secretizat.

Procesul este unul laborios, aşa că zilnic se pot extrage un număr limitat de probe. După această etapă se merge la echipamente. Sunt două metode prin care se verifică 374 de pesticide. Rezultatul e gata în 3-4 zile.

Chiar dacă Petre Daea a declarat că românii nu au de ce să se teamă să cumpere legume româneşti, legumicultorii confirmă că se testează prea puţin şi acuză ministerul. Autoritatea fitosanitară confirmă că personalul e insuficient, dar spune că îşi duce la îndeplinire toate responsabilităţile.

Cât despre utilizarea unor teste rapide în pieţe, aşa cum a propus senatorul Vlad Pufu, experţii de la ANF sunt reticenţi. Anul trecut au fost analizate în jur de 2.400 de probe. Aproximativ 1% din ele au fost neconforme, situaţie în care produsele respective au fost blocate de vînzare.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt