Americanii aprobă carnea de pui sintetică pentru consumul uman. Profesor român: Poate carnea sintetică va deveni mişcătoare

Americanii aprobă carnea de pui sintetică pentru consumul uman. Profesor român: Poate carnea sintetică va deveni mişcătoare

Carnea produsă în laborator ar putea să fie primul pas pentru reconstituirea de ţesuturi şi organe în medicina umană, a declarat la Prima News profesorul universitar Petru Alexe, de la Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor din Galaţi.

„Avem de-a face cu un pas înainte în lumea cercetării şi nu-l putem nega. Acest exerciţiu de autodumnezeire poate e făcut cu o ţintă mai sus, poate carnea sintetică să devină şi mişcătoare. Vă daţi seama ce spectaculos ar fi să putem reconstitui ţesuturi şi organe în medicina umană”, a spus profesorul universitar.

El a precizat că definiţia cărnii este de ţesut muscular striat, împreună cu toate ţesuturile cu care vine în contact în mod natural – oase, ţesut conjunctiv.

Fostul ministru al Agriculturii Adrian Oros a explicat că lumea se schimbă, şi că nu mai consumăm de multă vreme alimente care nu sunt modificate sau tratate.

„Se folosesc multe antibiotice, în unele ţări steroizi, reţete superproteice, astfel că un pui ajunge la maturitate în 30 de zile, în curtea bunicii ajungea în câteva luni. Probabil producătorii se vor împotrivi iniţial, dar dacă consumatorii vor vrea, producătorii se vor adapta. Impactul medical pe termen lung e greu de precizat acum. Probabil că în România mult timp se va mânca în continuare carne crescută în viu”, a adăugat Oros.

Această carne ar putea fi aşa cum ne-o dorim noi ca proporţii de muşchi striat, grăsime sau ţesut conjunctiv, a spus Mircea Pop, decan al Facultăţii de Ingineria Resurselor Alimentare din Iaşi.

„Este o carne de cultură. Şi animalele de fermă sunt o cultură industrială. Nici roşiile crescute în serile hidroponice nu văd soarele vreodată. E un exerciţiu extrem de riscant, nu putem şti finalitatea, dar am mai produs genetic plante şi animale. Ne aflăm într-un moment în care ar trebui să consumăm carnea sintetică, suntem 9 miliarde care trebuie să ne hrănim pe pământ”, a declarat decanul.

Medicul nutriţionist Alin Popescu este, însă, de părere că ţesutul produs în laborator nu este carne, „aşa cum laptele de soia nu este lapte. Carnea trebuie să conţină proteină animală. Putem să vorbim de un risc de boli imune, dar trebuie să aşteptăm să vedem unde duce consumul acestui tip de carne”.

FDA, Administraţia Americană pentru Medicamente şi Alimente, a aprobat pentru consum uman carnea sintetică din proiectul GOOD Meat. Este a doua aprobare de acest gen acordată de FDA.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt