Apicultor român: Mierea noastră este în mare pericol din cauza legislaţiei care permite amestecul de produse UE şi non-UE

Apicultor român: Mierea noastră este în mare pericol din cauza legislaţiei care permite amestecul de produse UE şi non-UE

Apicultorii români sunt în pragul falimentului după ce au rămas cu mierea în depozite, în principal din cauza mierii venite din Ucraina, şi solicită modificarea legislaţiei europene pentru etichetarea acestui produs.

„Actuala etichetare a mierii permite acest amestec de miere UE şi non-UE, fără a trece pe etichetă ţara de provenienţă şi procentul de amestec. Şi mierea românească trimisă la export e folosită în procent mic, amestecată cu miere din spaţiul extracomunitar şi reiese un preţ de dumping. Trebuie modificată legislaţia, degeaba facem noi analize de laborator. Parlamentul European este dispus să modifice legislaţia, mai ales după raportul privind adulterarea cu zaharuri a peste 50 la sută din mierea din spaţiul comunitar”, a declarat la Prima News Ioan Fetea, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de albine din România.

El a spus că există 4-5 state în UE care sunt furnizori de miere, iar preţul mediu este de 2,2-2,4 euro pentru un kilogram de miere românească.

Lucrurile stau extrem de prost pentru mulţi apicultori, care au rămas anul acesta cu tone de miere pe stoc, spune şi Adrian Ardelean, jurnalist la Europa Liberă.

„În special mierea de salcâm pare cel mai afectat specimen. Unii apicultori mi-au spus că riscă să dispară ca afaceri şi că este din ce în ce mai greu de făcut meseria asta. Procesatorii nu le-au spus de ce nu mai iau miere, anul trecut abia făceau faţă cererii, acum rămân cu ea. Mierea produsă în România este de bună calitate, multă se ducea la export. Nivelul de falsificare a ajuns atât de avansat, încât uneori este greu şi la analizele de laborator să-ţi dai seama că este falsificată. Apicultorii s-au trezit brusc că nu-şi mai pot vinde mierea şi au observat că vine multă miere din Ucraina”, a arătat Ardelean.

Apicultorul Sorin Preda a explicat că mierea luată cu 13 lei kilogramul de la producător ajunge la 12 lei la raft pentru că este amestecată. El a mai precizat că apicultorii trebuie să-şi vândă producţia de pe stoc, altfel riscă să-şi închidă afacerile până la finalul anului.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt