După pesta porcină, o altă pacoste se abate asupra crescătorilor de porci

După pesta porcină, o altă pacoste se abate asupra crescătorilor de porci

Pesta porcină africană nu e singura problemă crescătorilor de porci. Într-o avalanşă de scumpiri, carnea de porc se ieftineşte în Europa, iar piaţa dă semne că preţurile vor continua să scadă, punând sub semnul întrebării viabilitatea financiară a sectorului de producţie.

Care sunt resorturile acestei situaţii când, dimpotrivă, ne-am fi putut aştepta ca pandemia de pestă porcină africană (PPA), coroborată cu perturbările de tot felul produse de pandemia de COVID în lanţurile de aprovizionare ale pieţei alimen­telor, să împingă şi preţurile la carnea de porc în sus?

Germania este cel mai mare producător de porci din Europa şi o bună parte din producţie se duce la export. Când în septembrie anul trecut în pădurile germane de lângă graniţa cu Polonia a fost descoperit primul porc mistreţ mort din cauza pestei porcine, producătorii de carne de porc au intrat în alertă, scrie Ziarul Financiar.

Boala este necruţătoare pentru porci, sălbătici sau domestici, iar în China, cel mai mare consumator de carne din lume, decimase deja populaţia de animale. Răspândirea virusului PPA nu poate fi oprită decât prin măsuri drastice, precum uciderea tuturor porcilor din fermele afectate şi a mistreţilor din sălbăticie.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt