Focar de pestă porcină în Banat

Focar de pestă porcină în Banat

A reapărut pesta porcină în Banat. De data asta vor fi sacrificate aproape 14.000 de animale de la un complex de creştere a porcilor dintr-o comună din sud-vestul judeţului Timiş. Localnicii din comuna Cenei, care se învecinează cu ferma afectată de pestă, speră ca boala să nu ajungă si la porcii din bătătura lor şi să fie obligaţi să îi sacrifice.

Alarma s-a dat in momentul in care angajaţii complexului de creştere a porcilor au descoperit 3 animale moarte. Medicii veterinari au luat probe si le-au trimis la Bucureşti pentru analize. Aseară a venit şi rezultatul investigaţiilor. Porcii au murit de pesta. In ferma sunt in acest moment 17.900 de animale. 4000 dintre ele sunt însă izolate de celelalte, într-o hala îndepărtata iar probele prelevate de la mai mulţi porci au arătat ca nu sunt afectaţi. Reprezentanţii Direcţiei Sanitar Veterinare spun ca deocamdată aceştia ar putea scapa de neutralizare. Restul de aproape 14.000 de porci vor fi ucişi.

Şedinţa Comitetului local pentru Supravegherea si Controlul Bolilor, la Prefectura Timiş care va decide când se va face neutralizarea porcilor bolnavi, dar si care sunt zonele de carantina si cele de protecţie in care vânzarea si mutarea animalelor va fi interzisa. Accesul spre ferma va fi blocat de politia naţionala, iar oamenii legii vor verifica fiecare maşina care va ieşi sau intra in combinat. In acelaşi timp, medicii veterinari vor merge din casa in casa in Cenei pentru a numără porcii din gospodarii.

Dragomir Panin este din comuna Cenei, la marginea căreia se afla combinatul unde au fost descoperite cazurile de pesta. Bărbatul creste de zeci de ani porci in bătătura. Acum are 14 animale. Bărbatul are mare grija de animale. In afara de membrii familiei, nimeni nu are voie sa intre in contact cu porcii.

Timişeanul îşi aduce aminte ca in urma cu câţiva ani, puţin a lipsi sa nu rămână fără animale.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt