Indicat ar fi ca şi după finalizarea perioadei de post să menţinem o alimentaţie cât mai echilibrată

Indicat ar fi ca şi după finalizarea perioadei de post să menţinem o alimentaţie cât mai echilibrată

Scopul principal al postului religios este, fără îndoială, unul spiritual, dar această perioadă cu importante modificări alimentare poate aduce şi beneficii semnificative sănătăţii umane.

Studiile arată că în perioadele de post religios scade consumul de grăsimi saturate şi de grăsimi de tip trans şi creşte consumul de fibre alimentare, spune nutriţionistul Adina Rusu.

"Din punct de vedere nutriţional, postul creştin-ortodox este o formă de vegetarianism, fiind restricţionat consumul de carne, lactate şi ouă, cu includerea, doar în anumite zile, a consumului de peşte. În unele variante, mai stricte, ale postului creştin ortodox, este restricţionat şi consumul de uleiuri vegetale, altele permiţând consumul de fructe de mare. Postul Crăciunului se remarcă, din punct de vedere alimentar, şi prin creşterea aportului de acizi graşi Omega-3, obţinuţi din alimente precum peştele, nucile, seminţele şi uleiurile vegetale. Aceste modificări ale alimentaţiei sunt considerate a fi responsabile pentru scăderea, la nivel seric, a nivelului colesterolului total şi a LDL colesterolului, aşa-numitul 'colesterol rău', responsabil pentru apariţia aterosclerozei", a explicat, pentru AGERPRES, nutriţionistul Adina Rusu.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt