Inflaţia scade, mâncarea se scumpeşte

Inflaţia scade, mâncarea se scumpeşte

În plin sezon, legumele şi fructele româneşti continuă să se scumpească. Pe hârtie inflaţia şi-a mai temperat avansul. Nu însă suficient cât să se reflecte în preţuri mai mici pentru produsele alimentare. Economiştii explică fenomenul aparent paradoxal. Produsele scumpe din import şi presiunile salariale în creştere vor face ca mâncarea să coste mai mult de la o lună la alta.

Ieftinirea energiei din ultima perioadă nu a condus la o scădere a preţurilor produselor agrocole. Fermierii explică de ce fructele şi legumele româneşti vor rămâne scumpe tot anul. În plus, legumele turceşti care anii trecuţi invadau piaţa românească vor fi tot mai rare. Producătorii din Anatolia au găsit în Federaţia Rusă o piaţă care înghite cantităţi uriaşe la preţuri mai atractive.

Marii perdanţi ai acestei noi realităţi geopolitice rămân consumatorii. Tendinţa scumprii alimentelor se anunţă una pe termen lung. Potrivit Institutului Naţional de Statistică, în aprilie inflaţia şi-a temperat creşterea până la un nivel de 11,2%.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt