Mâncăm româneşti, dar cu ingrediente importate

Mâncăm româneşti, dar cu ingrediente importate
foto: Pixabay

Mancam de la altii. Carne din Ungaria, lapte din Polonia, legume şi fructe din Bulgaria. Sunt produse de bază, pe care le punem zilnic pe masă şi pentru care trebuie să le mulţumim ţărilor vecine. De ce importăm? Explicaţia diferă de la un produs la altul, dar concluzia este aceeaşi: fără alimentele din Ungaria, Polonia sau Bulgaria, am avea mari dificultăţi să ne asigurăm necesarul de hrană.

Carnea de porc este printre preferatele românilor şi, potrivit Institutului Naţional de Statistică, consumul la nivel naţional se ridică la peste 700.000 de tone pe an. Anul trecut, ţara noastră a importat 585.000 de tone, mai mult cu 11% faţa de 2021.

Ungaria este principalul furnizor de carne pentru România, iar deficitul depăşeşte 1,65 de miliarde de euro în cazul acestui produs. Specialiştii din industrie spun că principalul vinovat este virusul care cauzează pesta porcină africană.

Tot din Ungaria, dar şi din Polonia ajung laptele, ouăle şi produsele lactate de pe rafturile supermarketurilor. Una din cauze, spun producătorii, o reprezintă ajutoarele mascate pe care le dau  guvernele acestor ţări.

Pe lângă carne şi produse lactate, România importă din Polonia şi preparate pe bază de cereale. Asta în condiţiile în care suntem unul dintre principalii exportatori de cereale din Uniunea Europeană.

Nici în raport cu Bulgaria nu stăm mai bine.

Deficitul României cu ţara vecină a crescut de peste 25 de ori de la aderarea la Uniunea Europeană. De la ei importăm, în special fructe, legume şi peşte.

TOP INFLAŢIE ALIMENTE DE BAZĂ ÎN UE - 2022

1. România - 40,34%

2. Ungaria - 40,23%

3. Bulgaria - 37,76%

Sursă: EUROSTAT

Importurile masive sunt una dintre principalele cauze care ne-au plasat, anul trecut, pe primul loc în Uniunea Europeană la inflaţia alimentelor de bază.. În total, în 2022 România a înregistrat un deficit de 2,5 miliarde de euro în ce priveşte alimentele, adică cu peste 30% mai mare decât în 2021.

Afla mai multe desprealimenteimportingrediente
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt