Paşte, scump Paşte! Sărbători la suta de grame

Paşte, scump Paşte! Sărbători la suta de grame

Sărbătorile sunt din ce în ce mai scumpe, iar cei mai mulţi dintre români trebuie să îşi aleagă cu grijă bunătăţile pe care să le pună pe masă. După cel mai scump Crăciun din ultimii 20 de ani, iată că avem şi cel mai scump Paşte. Institutul Naţional de Statistică a anunţat o inflaţie de aproape 15%, dar creşterea preţurilor se vede mult mai clar de la firul ierbii, adică din piaţă. Mâncarea e mai scumpă cu peste 20 de procente decât anul trecut.

Ouăle costă cel puţin 1 leu şi douăzeci de bani - asta înseamnă cu 30% mai scumpe decât anul trecut. Preţul mare naşte controverse asupra cantităţii cumpărate. O scumpire similară este la carnea de miel. Chiar şi aşa, românii stau la coadă ca să respecte tradiţia şi să pună pe masa de Paşte o bucată cât de mică de friptură.

Creşterile de preţuri sunt confirmate de Institutul Naţional de Statistică, care a anunţat o inflaţie de 14,5%. Sunt scumpiri fie că ne raportăm la martie anul trecut, decembrie 2022 sau luna trecută. Vânzătorii admit creşterea, dar spun că nu câştigă mai mult ca anul trecut.

Cele mai mari scumpiri rămân la alimente. Surprizele neplăcute sunt însă ceapa şi usturoiul verde, salata sau chiar pătrunjelul şi mărarul.

Analiştii economici spun că scăderi de preţuri vom vedea abia în a doua parte a anului. Până atunci, să ne mai aşteptăm, însă, la scumpiri

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt