Preşedintele Comisiei de Agricultură din Senat: Trebuie să fim solidari fără să omorâm poporul român ca să-l salvăm pe cel ucrainean

Preşedintele Comisiei de Agricultură din Senat: Trebuie să fim solidari fără să omorâm poporul român ca să-l salvăm pe cel ucrainean

Preşedintele Comisiei de Agricultură din Senat, George Scarlat, a declarat la Prima News că problemele din ce în ce mai grave din agricultură pun în pericol securitatea alimentară a României.

„Fermierii au dat dovadă de unitate şi e foarte bine. Suntem într-un caz de forţă majoră, avem un război la graniţă. Dar trebuie să fim solidari cu o limită, fără să omorâm poporul român ca să-l salvăm pe cel ucrainean. Vedem state precum Polonia care au reuşit să aibă un tranzit controlat al cerealelor ucrainene. Nicio despăgubire în bani nu va rezolva problemele fermierilor. Autorităţile ar putea să se implice în sigilarea camioanelor cu grâne ucrainene de la intrarea până la ieşirea din ţară”, a spus Scarlat.

El a adăugat că vor fi falimente multe şi apoi vom avea un nou exod de suprafeţe agricole cumpărate de străini.

„Nicio despăgubire în bani nu va rezolva problemele fermierilor. Sunt mai puţin de trei luni de zile şi vine recolta nouă şi trebuie luate măsuri de genul Ordonanţă de urgenţă, dar trebuie propusă de Ministerul Agriculturii. E în pericol inclusiv securitatea alimentară a României. Le propun fermierilor să fie activi acum cât se discută cele două scheme de ajutor”, a spus Scarlat.

El a precizat că mărirea ajutorului pentru fermieri de la 300 de milioane la 8-900 de milioane de lei presupune o rectificare bugetară.

Fermierul Dan Hurduc a precizat că, dacă lucrurile continuă aşa în agricultură, situaţia ar putea deveni explozivă după această vară.

„În luna septembrie, fermierii mici şi mijlocii riscă să intre în faliment. În jur de 30 de milioane de tone la toate culturile poate să producă România, dar vor veni culturile ieftine din Ucraina şi îi vor îngropa pe fermierii români. Cand e atât de multă marfă, toată lumea încearcă să o transporte şi creşte presiunea pe transport. Aşa rămân fermierii români fără acces la transport”, a explicat Hurduc.

El a mai spus că situaţia în agricultură nu se va schimba dacă şi-a schimbat ministrul Daea discursul, trebuie să viziteze portul Constanţa, să vadă cum e situaţia la faţa locului. „Trebuie intensificate controalele, pentru că cerealele din Ucraina sunt neconforme”, a adăugat Hurduc.

Fermierul Ionuţ Cercel a subliniat că impactul cerealelor din Ucraina s-a multiplicat în toată economia. El consideră că ar trebui să impune TVA şi taxe pe cerealele ucrainene ne vom alege în cel mai rău caz cu o procedură de infringment de la Comisia Europeană. România are în momentul de faţă proceduri similare pentru mediu, de exemplu, a spus Cercel.

Reprezentanţii fermierilor români se vor întâlni mâine în Polonia, cu cei din ţările afectate direct de criza cerealelor venite din Ucraina.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt