Producătorii români de fructe şi legume se plâng că sunt sufocaţi de politica de preţuri impusă de supermarket-uri şi intermediari

Producătorii români de fructe şi legume se plâng că sunt sufocaţi de politica de preţuri impusă de supermarket-uri şi intermediari

Producătorii vând marfa cu până la 200 la sută mai ieftin către distribuitori, în special către supermarket-uri, a declarat la Prima News Laureniu Baciu, preşedintele LAPAR.

„Am trecut recent prin Harghita şi Covasna, cartoful era 1,5 lei kg, ceapa 2 lei direct la producător. Nu există câştig mai mic de sută la sută, distribuitorul are timp să gândească şi speculează toate evenimentele. Producătorul n-are vreme să facă strategii din cauză că munceşte. Nici legile care sunt, aşa cum sunt, nu sunt aplicate cum trebuie”, a spus Baciu.

El a explicat că în această perioadă, când produce marfă proaspătă, producătorul român are cheltuieli foarte mari şi trebuie să concureze cu cei din alte ţări care obţin produse mult mai ieftin, pentru că-i ajută natura.

Marian Baronescu, legumicultor, a acuzat lipsa de transparenţă şi lipsa unor norme impuse, cum ar fi cât trebuie să ia producătorul şi cât comerciantul din preţul unui produs.

„Am vândut toată iarna salată, preţurile sunt mai mici decât acum 15 ani. Dacă în piaţă preţul e 5 lei, comerciantul a luat-o cu 2 lei şi o ţâră. Prin aşa-zisele măsuri luate, ministerul a decimat producătorii şi i-a obligat să ţină preţurile scăzute”, a declarat Baronescu.

Preţul în piaţă este impus de supermarket-uri, care nu dau socoteală nimănui, a subliniat Marin Anton, proprietar de livadă.

„Producătorul român e ţinut la colţ şi nu i se face loc să vândă produse proaspete. Dacă eu vând cu un leu kg de mere la supermarket, mai plătesc 20 de bani logistica magazinului, asta cu toate că eu le duc marfa până în capătul celălalt al ţării dacă ei o cer. Iar cei care îi reprezintă pe producători au grijă să le fie bine lor şi afacerilor lor. În unele ţări suprmarket-urile sunt închise în weekend, ca să poată producătorii să-şi desfacă marfa”, a subliniat Anton.

El a adăugat că în pieţe în pieţe aproape că nu există producători. „E o mafie întreagă de închirieri de tarabe, în orice piaţă o să găsiţi samsarii care nici măcar nu iau marfă românească – 80 la sută provine din import”, a mai declarat Anton.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt