Proteste masive ale fermierilor în toată ţara

Proteste masive ale fermierilor în toată ţara

Proteste de amploare ale fermierilor din toată ţara. Oamenii, nemulţumiţi de decizia Comisiei Europene de a nu taxa mărfurile din Ucraina şi de suma obţinută de România pentru a compensa pierderile, cer, printre altele, şi demisia ministrului Agriculturii. Sute de vehicule şi utilaje agricole au mărşăluit cu viteză redusă, în coloană, în mai multe părţi din ţară. Fermierii au blocat austostăzile şi vămile din est şi din sud. La Târgu Mureş, un participant la protest a fost oprit când a încercat să intre cu tractorul pe contrasens, iar apoi protestatarii au încercat să forţeze cordonul forţelor de ordine.

A fost scandal în toată regula la Târgu Mureş: mai mulţi fermieri s-au îmbrâncit cu jandarmii când oamenii au vrut sa intre cu tractoarele în oraş. Mai multe maşini au blocat căile de acces, lucru care i-a înfuriat pe fermieri, care au mutat vehiculele cu mâinile goale.

După negocierile cu prefectul, cei 200 de fermieri din Mureş au reuşit sa convingă autorităţile ca să intre cu tractoarele în oras. Pe câmpurile din apropierea Clujului, au fost 400 de fermieri care s-au plâns că gricultura românească e pusă la pamant.

Vama Galaţi rutier a fost blocată cu tractoare. În acelaşi timp, cozile de tiruri ucrainiene se măreau de la minut la minut. Aproape 100 de fermieri au protestat şi în Timiş împotriva condiţiilor precare pe care le au. Graniţa cu Ucraina, din Satu Mare, a fost blocată de 300 de oameni. Şi în Bucureşti zeci de fermieri au protestat în faţa Reprezntanţiei Comiei Europene.

Ministrul Agriculturii a vorbit cu fermierii care au protestat în capitală. Le-a spus că banii de la Comisia Europeană şi de la Guvern vor ajunge în cel mai scurt timp la cei care au cereale pe stoc. Fermierii avertizează că protestele vor continua daca nu se iau decizii care sa-i ajute si pe ei sa iasa din impas. Nu mai vor să aibă parte de concurenţă neloială legalizată.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt