România rămâne un exportator de cereale!

România rămâne un exportator de cereale!

Ministrul Adrian Chesnoiu vine cu o veste nu tocmai bună pentru agricultura românească: România va rămâne un stat exportator de cereale, o bună perioadă de timp de acum încolo.

Ministrul Agriculturii a arătat, într-un interviu acordat AGERPRES, că acest lucru se întâmplă pentru că România pentru că produce mai multă materie primă decât consumă, iar capacităţile de procesare interne sunt departe de a putea cantităţile de cereale produse. De aici vine şi deficitul balanţei comerciale cu produse agroalimentare.

„2,2 miliarde au fost anul trecut. Toată lumea îşi propune (reducerea deficitului – n.r.). Balanţa comercială a devenit aşa pentru toată lumea un obiectiv de atins, dar practic nu s-a întâmplat. Să nu ne imaginăm că se schimbă peste noapte, pentru că balanţa comercială este afectată din mai multe considerente. În primul rând, România va rămâne stat exportator de cereale o bună perioadă de timp de acum încolo, pentru că aşa a fost istoria noastră. Trebuie să fim realişti: producem mai multă materie primă decât consumăm. În schimb ceea ce trebuie să facem noi este să înţelegem mecanismele de piaţă”, a declarat Adrian Chesnoiu.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt