România şi-a dublat exporturile în Ucraina

România şi-a dublat exporturile în Ucraina

România şi-a dublat anul trecut exporturile către Ucraina, însă chiar şi aşa, deficitul comercial în raport cu ţara vecină a crescut şi a depăşit 700 milioane de euro. De la ucraineni am cumpărat seminţe şi cereale de sute de milioane de euro şi le-am vândut uleiuri de petrol şi vehicule aeriene. Cu un an înainte, importurile de mărfuri alimentare din Ucraina erau aproape inexistente.

Exporturile româneşti către Ucraina s-au dublat în 2022 şi au ajuns la 1,54 miliarde de euro. Dacă până la începerea războiului, România exporta maşini, după invazia rusă lucrurile s-au schimbat. Acum pe primul loc se află uleiurile de petrol, urmate de gaze şi vehicule aeriene. Aceeaşi situaţie şi la exporturile de gaze naturale către Ucraina.

Cel de-al treilea loc este ocupat de vehiculele aeriene, exporturi care au însumat anul trecut 65 milioane de euro. Dar nu am vândut elicoptere sau avioane, ci le-am reparat pe ale ucrainenilor.

Chiar şi aşa, deficitul comercial cu Ucraina a crescut după un an de război şi a ajuns la peste 700 milioane de euro. Iar asta se datorează cerealelor şi seminţelelor pe care le-am importat. Înainte de război, ele nici nu apăreau în topul primelor 10 mărfuri aduse de la vecini.

Statele din regiune au interzis tranzitul mărfurilor ucrainene pe teritoriul lor, iar acum România rămâne singura rută terestră pe unde pot trece şi riscă ca deficitul să fie şi mai mare anul acesta. Mai mult, Bulgaria, Ungaria, Polonia şi Slovacia au interzis importul de cereale, nemulţumite că fermierii lor au pierderi imense.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt