Subvenţiile APIA, în conturi până de Crăciun! Anunţul şefului APIA

Subvenţiile APIA, în conturi până de Crăciun! Anunţul şefului APIA

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) are o lună decembrie extrem de încărcată, cu multe scheme de plată şi ajutoare care trebuie plătite către fermieri. Directorul general al instituţiei, Adrian Pintea, îi asigură pe fermieri că toate sumele vor fi virate la timp, iar plăţile vor fi realizate până la Crăciun.

Într-un dialog cu realizatorul emisiunii ”Agricultura la Raport”, Ovidiu Ghinea, şeful APIA a prezentat ajutoarele care urmează să intre în conturile fermierilor până la finalul lunii decembrie. Printre acestea se numără ajutorul de minimis pentru legume în spaţii protejate, ajutorul de minimis pentru apicultori şi subvenţia la motorină.

”Conform legii, toate ajutoarele de minimis trebuie plătite până la data de 31 decembrie şi cu siguranţă acestea vor fi plătite. De exemplu, programul de susţinere a producţiei de legume în spaţii protejate are alocat un plafon de 150 milioane lei. Până în data de 2 decembrie, fermierii au fost nevoiţi să facă dovada comercializării. De asemenea, echipe mixte din cadrul APIA şi DAJ au efectuat controale la faţa locului; astăzi mai erau doar trei judeţe care mai aveau de introdus anumite rapoarte de control. În cel mai scurt timp vom începe şi autorizarea la plată.

De asemenea, am avut un alt ajutor de minimis pentru plantele aromatice; acestea au fost autorizate la plate, dar au fost destul de puţine cereri – 88. Am avut schema de ajutor de stat pentru susţinerea activităţilor în sectorul bovin în anul 2021; am avut 93.593 de cereri cu o alocare financiară de peste 225 milioane de lei. Şi aceste ajutoare au fost achitate.

În această perioadă se fac autorizările la plată şi la ultimul minimis care a fost dat anul acesta, cel pentru albine. A fost o perioadă destul de scurtă pentru depunerea cererilor, tocmai pentru a ne încadra cu plăţile până la 31 decembrie. Au fost peste 17.000 de cereri, iar săptămâna viitoare se vor face şi aceste plăţi.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt