Industria IT din România contribuie la elaborarea documentului european care va reglementa pieţele de date în următorul deceniu - Focus Prima TV

Industria IT din România contribuie la elaborarea documentului european care va reglementa pieţele de date în următorul deceniu

Reprezentanţi ai industriei de IT din România contribuie la elaborarea Data Act, documentul care va reglementa pieţele de date în următorul deceniu, prin implicare directă în procesul de consultare publică derulat de Comisia Europeană în perioada 14 martie – 24 mai 2022.

“În era tranziţiei digitale accelerate, cu implicaţii tot mai complexe şi mai profunde asupra modului în care trăim şi în care muncim, devine evidentă necesitatea reglementării proceselor tehnologice digitale, a noilor tipuri de tranzacţii şi de modele de business, astfel încât, la nivelul Uniunii Europene, să fie protejate principiile şi valorile legate de egalitate de şanse, nediscriminare, încurajarea inovaţiei, a competiţiei echilibrate, pentru toţi actorii din piaţă. Un astfel de demers este Data Act prin care Comisia Europeană propune noi reguli privind cine poate folosi şi accesa datele generate în UE, în toate sectoarele economice. Data Act va asigura corectitudinea în mediul digital, va stimula o piaţă competitivă a datelor, va deschide oportunităţi pentru inovarea bazată pe date şi va face datele mai accesibile pentru toţi”, se menţionează într-un comunicat al asociaţiei de tip cluster inovativ – Cluj IT Cluster, remis luni AGERPRES.

De asemenea, Data Act va permite implementarea de servicii noi, inovatoare şi la preţuri mai competitive pentru serviciile aftermarket şi reparaţiile obiectelor conectate. Acest ultim bloc orizontal al strategiei Comisiei privind datele va juca un rol cheie în transformarea digitală, în conformitate cu obiectivele digitale pentru 2030.

Potrivit sursei citate, procesul de consultare a mediului privat a fost coordonat de către European Digital SME Alliance, cea mai mare reţea de întreprinderi mici şi mijlocii din domeniul tehnologiilor informaţionale şi de comunicaţii din Europa, care reprezintă peste 45.000 de întreprinderi.

agerpres.ro

Total
0
Shares
Total
0
Share