Laptele românesc, mai puţin şi mai scump

Laptele românesc, mai puţin şi mai scump

Laptele se scumpeşte de la o zi la alta. Acum, producătorii îl vând cu 6 lei litrul. Fermierii spun însă că nici aşa nu îşi pot acoperi cheltuielile. În plus, din cauza secetei, mâncarea pentru animale e tot mai puţină. Iar furajele pentru iarnă sunt tot mai scumpe.

Ovidiu Tănăse, din Vrancea, are 40 de vaci de lapte şi peste 30 de viţei. A început afacerea în urmă cu 15 ani. Acum îi e mai greu ca niciodată.

Ovidiu a fost nevoit să crească preţul laptelui, ca să poată face un minimum de profit. Anul trecut îl vindea procesatorilor sau la poarta casei cu 5 lei litrul. Acum, cu 6. Preţul este acceptabil, zice fermierul, dar nu suficient cât să acopere cheltuielile, care sunt influenţate de costul motorinei, energiei electrice şi îngrăşămintelor.

Oamenii se gândesc să îşi vândă animalele dacă nu vor reuşi să cumpere hrană pentru iarnă. Crescătorii de animale speră să primească ajutor de la stat pentru că altfel spun că nu vor reuşi.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt