Pandemia a obligat angajatorii să aibă o reacție rapidă în fața noilor transformări care au schimbat radical modul în care muncim, chiar dacă în ultimul sfert de an, piața muncii a dat mai multe semne de revenire. Vă prezentăm mai jos cele mai importante măsuri legislative pe care managerii, dar și antreprenorii le-au avut la dispoziție anul trecut pentru a face față împreună cu angajații lor la problemele aduse de criza sanitară.
Legislația muncii a fost puternic impactată de acest context epidemiologic nou creat, dar și de restricții impuse de autorități, prin ordonanțe militare și decrete prezidențiale, pentru a combate și pentru a limita răspândirea infecțiilor cu coronavirus, mai ales în toate spațiile în care s-ar putea crea ușor un focar.
De actualitate sunt, însă modificările care s-au menținut și până în prezent. Fără doar și poate, prima și cea mai importantă modificare a fost cea a inițierii muncii de la distanță și a telemuncii (cea pentru care cadrul legislativ a fost setat deja în 2018).
După izbucnirea pandemiei în România, angajatorii care, din diferite motive economice, tehnice sau structurale, au decis să-și suspende temporar activitatea, au putut opta pentru varianta șomajului tehnic subvenționat de stat, menținută până la finalul lui 2020.
Angajatorii primesc subvenționarea indemnizației de șomaj tehnic în cuantum de 75% din salariul de bază, dar nu mai mult de 75% din câștigul salarial mediu brut prevazut de Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020.