Informare de vant puternic, polei şi ninsori. Prognoza pe trei zile

Informare de vant puternic, polei şi ninsori. Prognoza pe trei zile
foto: Pixabay

INFORMARE METEOROLOGICA
FARA COD
06 Dec 2023, ora 10:00
Interval de validitate: 06 Dec 2023, ora 18:00 -> 08 Dec 2023, ora 08:00
Fenomene: conform textului
Regiuni afectate: conform textului
 
În intervalul menţionat vor fi precipitaţii în cea mai mare parte a ţãrii, în extindere dinspre sud-vest. Local, îndeosebi în regiunile sudice, cantitãţile de apã vor fi de 10...15 l/mp şi izolat de 20 l/mp.
 
La munte şi în Moldova vor predomina ninsorile şi se va depune strat de zãpadã. În celelalte regiuni, pe parcursul nopţii de miercuri spre joi (6/7 decembrie) vor predomina ploile, apoi vor fi precipitaţii mixte. Izolat se va depune polei.
 
La noapte (Miercuri - Joi)
06.12.2023 ora 20:00 - 07.12.2023 ora 08:00

Cerul va fi noros şi vor fi precipitaţii moderate cantitativ în sud-vest şi sud (cantitãţi de apã în general de 10 l/mp), pe arii relativ extinse în vest şi local în centru şi est. Acestea vor fi sub formã de ploaie şi lapoviţã, iar în zonele de munte şi în Moldova vor predomina ninsorile şi se va depune strat de zãpadã. Izolat se va forma polei, cu o probabilitate mai ridicatã în centrul şi nord-estul teritoriului. Vântul va sufla slab şi moderat, temporar cu uşoare intensificãri în Muntenia, Dobrogea şi în zona montanã înaltã, unde vor fi viteze în general de 40...45 km/h. Temperaturile minime se vor încadra între -4 şi 4 grade, cu valori uşor mai ridicate pe litoral pânã spre 6...7 grade.

Maine, ziua (Joi)
07.12.2023 ora 08:00 - 07.12.2023 ora 20:00

Vremea va fi predominant închisã, iar îndeosebi în estul şi sud-estul ţãrii, valorile termice diurne se vor situa uşor sub mediile multianuale specifice acestei date. Temperaturile maxime vor fi cuprinse în general între -1 şi 5 grade, cu cele mai scãzute valori în jumãtatea de nord a Moldovei. Temporar vor fi precipitaţii predominant sub formã de ninsoare în zonele de munte şi în cea mai mare parte a Moldovei, unde se va depune strat nou de zãpadã, mixte în Maramureş, Transilvania, Muntenia şi Dobrogea, precum şi în zona deluroasã din Banat şi Crişana şi mai ales ploi şi lapoviţã în rest. Izolat vor fi condiţii pentru depuneri de polei. Vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificãri în sud-estul teritoriului, ce vor atinge viteze de pânã la 40...50 km/h pe litoral.  Pe arii restrânse se va forma ceaţã.

Maine noapte (Joi - Vineri)
07.12.2023 ora 20:00 - 08.12.2023 ora 08:00

Cerul va fi noros şi temporar vor fi precipitaţii predominant sub formã de ninsoare în zonele de munte şi în cea mai mare parte a Moldovei, mixte, local în Maramureş, Transilvania şi în Muntenia, precum şi în zona deluroasã din Banat şi Crişana şi mai ales ploi şi lapoviţã în rest. Izolat vor fi condiţii pentru depuneri de polei. Vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificãri în sud-estul teritoriului, ce vor atinge viteze de pânã la 40...50 km/h pe litoral. Temperaturile minime se vor situa între -4 şi 2 grade. Pe arii restrânse se va forma ceaţã.

Poimaine, ziua (Vineri)
08.12.2023 ora 08:00 - 08.12.2023 ora 20:00

Vremea va fi rece pentru aceastã datã în Moldova, iar în celelalte regiuni valorile termice se vor situa în jurul celor normale pentru prima decadã a lunii decembrie. Cerul va fi mai mult noros şi doar pe spaţii mici îndeosebi în sudul Transilvaniei şi al Crişanei, în Banat, Muntenia şi Oltenia, iar spre searã şi în Dobrogea vor fi precipitaţii slabe mixte. Izolat vor mai fi condiţii de polei. La munte pe arii restrânse va ninge slab. Vântul va sufla slab pânã la moderat, cu intensificãri temporare în regiunile sud-estice unde vor fi viteze în general de 45...50 km/h. Temperaturile maxime se vor încadra în general între 0 şi 6 grade. Izolat, se va forma ceaţã.

A treia zi, 24 ore (Sambata)
09.12.2023 ora 08:00 - 10.12.2023 ora 08:00

Valorile termice se vor situa în jurul normelor climatologice specifice acestei date. Înnorãrile vor fi mai persistente în sud-estul teritoriului unde la începutul intervalului pe alocuri se vor semnala precipitaţii mixte, dar şi în zonele joase de relief din vest şi centru, unde local va fi ceaţã, trecãtor asociatã cu burniţã. În restul teritoriului, cerul va fi temporar noros, probabilitatea pentru precipitaţii va fi redusã, iar ceaţa se va semnala, pe arii restrânse, cu precãdere spre sfârşitul intervalului. Vântul va fi în general moderat în regiunile sud-estice, iar în zona litoralului temporar va avea intensificãri, în timp ce în restul ţãrii va sufla în general slab. Temperaturile maxime se vor încadra între -1 şi 8 grade, cu cele mai scãzute valori în zonele cu ceaţã mai persistentã din vest şi centru, iar cele minime se vor situa în general între -8 şi 0 grade.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt