Modificarea Tratatelor UE, un exerciţiu laborios; progrese importante pot fi realizate şi în cadrul actual

Modificarea Tratatelor UE, un exerciţiu laborios; progrese importante pot fi realizate şi în cadrul actual

Modificarea Tratatelor Uniunii Europene este un exerciţiu "deosebit de complex, laborios şi de lungă durată", a transmis, marţi, Ministerul Afacerilor Externe, menţionând că progrese "importante" pot fi realizate şi în cadrul actual.

România s-a asociat, alături de alte 12 state membre UE unui demers scris, de tipul non paper, care prezintă elemente de poziţionare de principiu privind rezultatele Conferinţei privind Viitorul Europei (CoFE) şi perspectivele de evoluţie şi acţiune la nivelul UE în urma încheierii acesteia.

Potrivit unui comunicat MAE, documentul de poziţie semnat de către cele 13 state UE "exprimă foarte clar angajamentul şi disponibilitatea" acestora de a se angaja "constructiv" în procesele de reformă evidenţiate ca necesare din studiul "atent" al propunerilor rezultate din dezbaterile CoFE.

"România, alături de alte state membre, consideră că prioritatea, la acest moment, trebuie să fie acordată aspectelor concrete care preocupă cetăţeanul european, aşa cum au reieşit din dezbaterile CoFE, cu accent pe relansarea economică post-criză, crearea de locuri de muncă, un proces echitabil de tranziţie climatică, sisteme performante de sănătate, acţiunea energică a UE în vecinătate, mai ales în contextul evoluţiilor actuale şi impactului negativ generate de războiul ilegal declanşat de Rusia împotriva Ucrainei. Progrese importante pot fi realizate şi în cadrul actual al Tratatelor UE şi, aşa cum a reieşit din dezbaterile CoFE, cetăţenii europeni sunt preocupaţi prioritar de aspectele concrete menţionate mai sus", a explicat MAE.

agerpres.ro

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt