Noi măsuri de compensare - Focus Prima TV

Noi măsuri de compensare

Guvernul a anunțat noi măsuri de ajutor pentru românii greu încercați de facturile la curent şi gaze! Potrivit premierului Nicolae Ciucă, la energia electrică plafonul va crește de la 300 la 500 de kilowati oră, iar la gaze de la 1.000 la 1.500 de kilowaţi. Până acum, peste un milion de facturi au fost emise greșit. În ședința de guvern de mâine va fi emisă o ordonanță prin care furnizorii vor fi obligați să refacă facturile. De asemenea, va fi interzisă debranșarea celor care nu le-au plătit.

După ce numeroși români s-au trezit cu facturi uriașe la energie electrică, guvernul încearcă să rezolve situația.
Furnizorii vor fi obligați să repare ceea ce au greșit.

Cei care deja au plătit îşi vor putea recupera banii, spune ministrul Energiei.

Totodată, premierul Nicolae Ciucă a anunțat o nouă plafonare.

În ceea ce privește energia electrică, plafonul va scădea de la 1 leu la, 0,8 lei pe kilowat. De asemenea, limita consumului va crește de la 300 la 500 de kilowați. Pentru agenții economici și consumatorii mari, cum ar fi
școlile, spitalele și insitutițiile de cultură, prețul va fi plafonat la un leu pe kilowat. Și prețul gazului va cunoaște ajustări.

Noile măsuri urmează să fie aprobate de guvern și se vor aplica de la 1 februarie până la 31 martie. Impactul bugetar este de 3 miliarde de lei.

Premierul Nicolae Ciucă a avut și o întâlnire cu reprezentanții furnizorilor și producătorilor din domeniul energiei, cărora le-a prezentat în detaliu schemele de compensare și plafonare și soluțiile de corectare a facturilor emise greșit. Chiar și cu noile măsuri, costurile vor fi mai mari decât în anii precedenți, spun analiștii financiari.

În urma controalelor la furnizorii de energie electrică și gaze din ultimele zile, ANPC a dat până acum amenzi de 600.000 de lei.

Total
0
Shares
Total
0
Share