”Nu avem tiparniță la Palatul Victoria sau la Ministerul Muncii”. Raluca Turcan, la Insider Politic! Pensii, alocații, bani, buget și planuri pentru milioane de români! - Focus Prima TV

”Nu avem tiparniță la Palatul Victoria sau la Ministerul Muncii”. Raluca Turcan, la Insider Politic! Pensii, alocații, bani, buget și planuri pentru milioane de români!

Ministrul Muncii, Raluca Turcan a fost prezentă astăzi în emisiunea Insider Politic, moderată de Sebastian Zaichmann. Demnitarul a răspuns întrebărilor legate de pensiile oamenilor obișnuiți, pensiile speciale, sporuri, taieri, majorări și planurile pe care și le face guvernanții pentru anii următori.

Sebastian Zaichmann: Cum s-a ajuns în situația ca angajații la stat să primească celebrele sporuri de calculator sau de praf?

Raluca Turcan: Excepția a ajuns să devină regulă. Am ajuns ca prin lobby făcut în Parlament, diferite categorii profesionale să apară cu excepții de la regula stabilită pentru toți bugetarii. Ponderea cheltuielilor statului este peste media europeană.

Facem o analiza temeinică a acestor sporuri și nu intrăm populist în subiect. Pentru o bună parte a angajaților din sistemul bugetar, sporurile au ajuns să fie completări la salariu. Mai bine creștem salariile de bază decât să avem tot felul de sporuri care nu își au rostul.

Avem anomalii în care angajați dintr-o comună mică au salarii mai mari decât angajați dintr-un oraș de trei ori mai mare. Salariile în primării au explodat.

Sebastian Zaichmann: Un angajat bugetar va rămâne cu un salariu mai mic după ce îi tăiați o parte din sporuri?


Raluca Turcan: Nu intenționăm să facem lucrul acesta. Acolo unde sunt salarii mici, nivelul veniturilor nu intenționăm să scadă deloc.

Sunt salarii cărora li se adaugă sporuri de până la 85%.

Sebastian Zaochmann: Din 2022, dacă veți tăia partea de sporuri, unele salarii vor scădea, presupun.

Raluca Turcan: Aici va fi o decizie politică. Principiul de la care plecăm este să nu scadă veniturile. Însă dacă se elimină anumite sporuri la nivelul unor salarii foarte mari, s-ar putea să se opereze mici modificari.

Sebastian Zaichmann: Adică ar putea să scadă salariile foarte mari.

Raluca Turcan: Ar putea, dar nu este încă o decizie luată.

Sebastian Zaichmann: Câte sporuri aveți?

Raluca Turcan: Eu, ca ministru, nu am niciun spor. Demnitarii nu au sporuri.

Sebastian Zaichamm: În subordinea dumneavoastră sunt angajați care au diverse sporuri?

Raluca Turcan: Sunt sporuri care se dau pentru condiții vătămătoare. Am putea face majorări din pix la pensii, dar ați văzut unde au dus.

PSD a intoxicat 5 milioane de oameni și familiile lor că poate crește pensiile cu 40%. Noi nu tindem spre această majorare artificială pe care o vehiculează PSD. Azi spune 40%, mâine te trezești că spune 60%, că doar nu îi doare gura, nu sunt la guvernare, nu trebuie să țină o economie în funcțiune.

Noi ne propunem să recalculăm 5 milioane de pensii în 2 ani de zile. Am evaluat deja 1.000 de dosare.

Sebastian Zaichmann: Pregătește Guvernul majorarea vârstei de pensionare pentru bărbați și femei?

Raluca Turcan: Răspunsul este nu. Vârsta de pensionare rămâne 65 de ani.

Avem aproximativ 9.500 de pensii speciale, unde pensia medie este de 9.600 de lei, în timp ce pensia medie pentru 4,9 milioane de pensionari este aproximativ 1.500 de lei și 2,7 milioane de pensionari au pensiile sub 1.500 lei. E o inechitate crasă pe care nu poți să o lași neatinsă.

Sebastian Zaicmann: Gabriela Firea a declarat că PNL nu vrea să majoreze alocațiile și că sunteți arogantă și lipsită de empatie.

Raluca Turcan: Declarația doamnei Firea a fost făcută la câteva minute după votul în Parlament, în comisiile de specialitate, unde domnia sa s-a abținut la proiectul de buget care cuprinde și partea de alocații.


Sebastian Zaichmann: Deci nu a votat împotrivă, cum v-ați fi alteptat.

Raluca Turcan: Nu, nu a votat împotrivă, nu au fost poziționări vehemente. E o abordare politicianistă. La începutul anului se dădeau cu fundul de pământ că nu o să facem majorarea alocațiilor. Am făcut-o. Cum au manipulat pensionarii, acum încearcă să manipuleze subiectul “copii”.

Ca să majorezi alocațiile în continuare ai nevoie de minim 3 miliarde de lei. Nu avem tiparniță la Palatul Victoria sau la Ministerul Muncii.

Sebastian Zaichamann: Se vor închide minele?

Raluca Turcan: Este evidentă necesitatea unei reconversii. Chiar vorbeam despre necesitatea unei centrale pe gaz care poate fi făcută în zona.

Total
0
Shares
Total
0
Share