Oradea, punctul cheie al turismului - Focus Prima TV

Oradea, punctul cheie al turismului

În ultimii ani Oradea a devenit un important punct de atracție pe harta turistică a României. Piațeta centrală, reabilitată cu fonduri europene le oferă vizitatorilor numeroase obiective de vizitat. Unul dintre ele este Biserica cu Lună iar la nici un kilometru distanță, pe turiștii îi așteaptă primul muzeu Art Nouveau din România. Clădirea construită la începutul anilor 1900, îi poartă pe vizitatori… în viața nobililor care au trăit în Transilvania în primele decenii ale secolului trecut.

„Biserica cu Lună ” este unul dintre monumentele emblematice ale Oradei. Mecanismul său fixat pe turlă indică
într-un mod precis cele patru faze ale lunii solare.

La intrarea în biserică turiștii sunt așteptați de un pronaos mic destinat pregătirii pentru pătrunderea în spațiul liturgic.

Naosul a fost însă conceput sub forma unei săli imense de tip navă care să poată cuprinde un număr mare de credincioși. Cel mai impresionant este iconostasul, care separă naosul de altar. Pictura inițială în stil renascentist conține un medalion special care îl înfățișează pe conducătorul răscoalei din Munții Apuseni.

Pragul Bisericii cu Lună din Oradea este trecut zilnic de zeci de turiști și pelerini, veniți din toate colțurile țării.

Amplasat chiar în Piața Unirii din Oradea, lăcașul de cult poate fi vizitat gratuit, în fiecare zi până la ora 20.

Tot în centrul orașului, la o aruncătură de băț de Biserica cu Lună, turiștii pot vizita Casa Darvas la Roche, una dintre cele mai de preţ bijuterii arhitectonice ale oraşului Oradea.

Printre piesele unicat de mare valoare se numără fântâna din hol, precum şi cele două măşti de
calorifer.

Muzeul poate fi vizitat în fiecare zi, cu excepția zilei de luni, până la ora 18. Prețul unui bilet este de 10 lei pentru adulți și 5 lei pentru elevi, studenți sau pensionari.

Total
0
Shares
Total
0
Share