Pandemia a adus românii acasă – Focus Prima TV

Pandemia a adus românii acasă

Cateva sute de persoane asteapta sa intre in Romania prin punctul de trecere al frontierei Nadlac 1, duminica 17 mai 2020.

500 de euro, în medie, trimite acasă în fiecare lună un român plecat la muncă peste hotare. Dacă 2019 a fost un an record oamenii au trimis din Diaspora 6,7 miliarde de euro, ceea ce a însemnat 3% din PIB, în 2020 – an marcat de pandemie, aceste transferuri au scăzut brusc, cu aproximativ 20%. Asta și pentru că aproape un milion de români s-au întors acasă anul trecut din cauza pandemiei – susține ministrul Muncii, Raluca Turcan, care promite proiecte pentru reintegrare pe piața muncii.

Sute de mii de români plecați peste hotare s-au trezit, în 2020, că au rămas fără un loc de muncă și s-au văzut nevoiți să se întoarcă acasă. Unii s-au inscris la somaj, altii s-au angajat, iar altii planuiesc sa se intoarca in strainatate, mai ales ca incepe munca sezoniera. Anca Olariu a fost ani buni coafeza in Marea Britanie. Când s-a intrat iar in lockdown, a ramas fără job si s-a intors in tara.

In 2019, cei aproximativ 4 milioane de romani din Diaspora au trimis in tara 6,7 miliarde de euro, adica 3% din PIB. In anul pandemic 2020, Banca Mondiala a estimat o scadere, la nivel global, a remiterilor de bani cu aproximativ 20%.

In primele luni ale acestui an, fata de anul trecut, somajul la noi in tara a crescut cu 2%.

Ministrul Muncii spune că în prezent rata somajului la noi în țară este de aproximativ 5,6%, si sunt peste 300 de mii de persoane inscrise pentru ajutor de somaj.

Total
0
Shares
Total
0
Share