Pandemia de coronavirus era cât pe ce să nu se petreacă, arată datele unui nou studiu. Cum s-a răspândit virusul la nivel global

Pandemia de coronavirus era cât pe ce să nu se petreacă, arată datele unui nou studiu. Cum s-a răspândit virusul la nivel global

Pandemia de coronavirus era cât pe ce să nu se petreacă, arată datele unui nou studiu, citat de CNN. Cercetătorii care studiază când şi cum a apărut virusul în China au calculat că prima infectare la om a avut loc cel mai devreme în octombrie 2019. În plus, modelul lor a mai arătat ceva: virusul avea şanse mici să declanşeze o pandemie.

Doar ghinionul şi un cumul de condiţii în piaţa alimentară Huanan din Wuhan i-au dat virusului impulsul de care a avut nevoie pentru a se răspândi la nivel global, au scris cercetătorii în studiul publicat în revista Science.

„A fost furtuna perfectă - acum ştim că virusul a avut nevoie de o breşă sau două pentru a se răspândi în felul acesta”, a declarat Michael Worobey, profesor de biologie evolutivă la Universitatea din Arizona, care a participat la studiu.

„Dacă lucrurile ar fi fost cu foarte puţin diferite, dacă persoana care a dus virusul în piaţa din Wuhan ar fi decis să nu meargă în ziua aceea sau dacă ar fi fost prea bolnavă pentru a ieşi din casă, probabil că răspândirea nu ar fi avut loc. Poate nici n-am fi ştiut vreodată despre asta”, a mai spus el. 

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt