”Pandora Papers” dezvăluie toate secretele bogaților lumii - Focus Prima TV

”Pandora Papers” dezvăluie toate secretele bogaților lumii

AFP / Profimedia

Averile secrete ale liderilor de stat, miliardarilor, actorilor și modelelor cunoscute în întreaga lume au fost expuse în una dintre cele mai mari ”scurgeri” de informații și de documente financiare din lume! 600 de jurnaliști au participat la ancheta numită ”PANDORA PAPERS” care conține aproape 12 milioane de documente și care dezvăluie tranzacțiile secrete ale unor celebrități precum Shakira sau Claudia Schiffer. În anchetă sunt vehiculate și numele multor oameni politici și oameni de afaceri inclusiv din România.

Dacă v-ați întrebat ce au în comun bogații lumii pe lângă foarte mulți bani, ei bine, am putea vorbi despre ancheta ” PANDORA PAPERS” în care sunt implicați. Ancheta care a scos la iveală peste 29.000 de societăți offshore, a dezgropat cele mai mari secrete ale bogaților lumii.

În dosare apar nume care mai de care mai cunoscute și toate sunt asociate cu investiții de zeci de milioane de euro. Președintele Kenyatta, descendentul uneia dintre cele mai cunoscute dinastii politice din Kenya, a cărui campanie s-a bazat pe lupta împotriva corupției și pe transperanța politică, deține alături de alți membri ai familiei cinci firme fantomă a cărui valori depășesc 30 de milioane de dolari americani.

Regele Abdullah al II-lea al Iordaniei a cumpărat, cu ajutorul firmelor fantomă offshore 3 vile la malul oceanului în Malibu, estimate la nu mai puțin de 68 de milioane de dolari.

Prințesa Marocului Lalla Hasnaa a cumpărat un imobil în valoare de 11 milioane de dolari în centrul Londrei cu ajutorul companiilor offshore iar Emirul Qatarului face investiții și își administrează iahtul estimat la 300 de miliaone de dolari cu ajutorul acestor companii. Premierul ceh, Andrej Babis care se află în mijloc alegerilor
săptămâna aceasta, a plasat 22 de milioane de dolari în societăți paravan, care l-au ajutat la achiziționarea castelului Bigaud din sudul Franței iar Vladimir Putin i-ar fi cumpărat unei foste amante un apartament în Monaco.

Nu doar liderii politici sunt implicați ci și mai multe vedete. Dacă șoldurile Shakirei nu mint, după cum spune titlul uneia dintre melodiile sale, conturile offshore, o fac.

Avocatul cântăreței a afirmat însă că diva și-a declarat conturile offshore și că acestea nu i-ar fi adus niciun
beneficiu. Și fostul îngeraș Claudia Schiffer se numără printre celebritățile incluse în anchetă.

Printre cele 400 de nume de politicieni, miliardari și celebrități se numără și câteva ale unor cetățeni români. Peste o sută. Doi sunt politicieni. Până acum singurul nume de român dezvăluit de jurnaliști este Frank Timiș despre care s-a scris și în ”Panama Papers”, o anchetă similară care s-a desfășurat în 2015. El a fost implicat în afacerea Roșia Montană atunci când, cu ajutorul unei companii deschise în Offshore, a reușit să ascundă sume uriașe de bani obținute din exploatarea zăcămintelor aurifere de la noi din țară.

Total
1
Shares
Total
1
Share