Pașaportul Covid schimbă regulile în turism - Focus Prima TV

Pașaportul Covid schimbă regulile în turism

Certificatul verde digital naște controverse printre români. Unii îl consideră discriminatoriu, alții îl văd ca pe o măsură bună care le va redeschide granițele țărilor europene. Pașaportul COVID nu are însă nicio relevanță când vine vorba de destinațiile preferate de vacanță ale românilor, Turcia și Grecia. Ankara va permite accesul pe teritoriul său fără a cere vreo dovadă a vaccinării, în vreme ce Atena va solicita testarea obligatorie a turiștilor, indiferent dacă s-au imunizat sau nu.

Comisia Europeană a anunțat certificatul verde digital, un document electronic care va permite călătoriile în interiorul Uniunii Europene celor care s-au vaccinat, prezintă un test PCR negativ sau dovedesc că au anticorpi în urma infectării cu covid19. Mulți români nu văd decizia Comisiei cu ochi buni.

Certificatul verde digital va conține numele persoanei, data eliberării și informații relevante cu privire la test, vaccin sau vindecare și un identificator unic al adeverinței. Va fi diponibil atât în format digital, cât și pe hârtie și va avea un cod QR care să asigure autenticitatea.Specialiștii spun că acest document schimbă deja regulile jocului în turism. De altfel, românii preferă destinațiile care nu cer pașaport COVID.

Astfel, Grecia va cere obligatoriu un test PCR negativ, indiferent dacă o persoană a fost vaccinată sau dovedește că s-a vindecat recent. Turcia renunță însă complet la aceste reguli.

La polul opus, România nu a anunțat încă ce criterii trebuie să îndeplinească turiștii care vor o vacanță la noi. Deocamdată, Bucureștiul merge pe mâna Bruxellesului.

Există însă și țări care au anunțat că nu acceptă turiști nevaccinați. Este cazul Thailandei. Românii care și-au făcut deja planurile de vacanță de anul acesta preferă destinațiile în care rigorile sanitare sunt minime.

Deocamdată, pentru a deveni realitate certificatul verde digital trebuie aprobat în Consiliul și în Parlamentul European.

Total
0
Shares
Total
0
Share