Păstrăvi de apă sărată

Păstrăvi de apă sărată

Biologii marini de la Constanţa au creat un păstrav de apă sărată care ajunge la 2 kg în doar 6 luni! Ei au demonstrat că păstrăvul, o specie de apă dulce, se poate dezvolta şi în apa sărată a Mării Negre. Din pacate, experimentul de succes al Institutului de Cercetari Marine nu poate fi dezvoltat în fermele marine, din cauza legislatiei din România.

În laboratorul Institutului Naţional de Cercetare şi Dezvoltare Marină Grigore Antipa din Constanţa se desfăşoară un experiment de creştere a păstrăvului-curcubeu, o specie de apă dulce, în apă marină. Proiectul, demarat la cererea unui agent economic din judeţul Prahova, a început în luna octombrie a anului trecut pe mai multe exemplare de păstrăv cu greutăţi diferite, cu o medie între 15o şi 3oo de grame, pentru a stabili dimensiunea şi vârsta optime pentru transferul în apă sărată.

În bazinele de mare capacitate de la Institutul de Cercetări Marine au fost asigurate condiţiile din mediul marin, mai exact, o salinitate de 14-16 % şi o temperatură cat ma apropiată de cea din apele de munte.

Deşi experimentul s-a dovedit a fi un real succes, aplicabilitatea lui din punct de vedere comercial nu poate fi
realizată. Legislaţia nu permite creşterea păstrăvului în Marea Neagră.

Ar exista, totuşi, o sloluţie: înfiintarea unor ferme piscicole pe uscat, dar asta presupune costuri mult mai mari, iar şansele de reuşită se reduc simţitor.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt