Perioade mai lungi pentru reprogramări

Perioade mai lungi pentru reprogramări

10 zile s-au transformat în 17 zile sau chiar mai mult. Reprogramările pentru prima doza de vaccin s-au decalat, iar motivul este evident: cantitatea redusă de doze care ajung în România. Vina ar fi la companiile producătoare, care au redus livrările. Există şi o veste bună. Pe 15 februarie începe vaccinarea cu serul celor de la Astrazeneca, aşa că se vor deschide centre noi şi automat vor fi disponibile locuri noi pentru vaccinare.

Persoanele care lucrează în domenii esenţiale care erau programate la vaccinare între 28 ianuarie şi 11 februarie au fost reprogramate. La fel şi cei cu vârsta sub 65 de ani. Problema este că reprogramarea trebuia facută la 10 zile, însă, în realitate, perioada s-a dublat.

Motivele sunt clare. Dozele de vaccin au fost mai puţine decât au preconizat autorităţile, însă asigurarea dozei de rapel este esenţială la 21 de zile, fără întârzieri. De asemenea, Moderna a livrat cu 20% mai puţine doze de vaccin pentru luna februarie. Şi Pfizer a livrat mai puţine doze.

România a primit până acum peste 940 de mii de doze de vaccin Pfizer şi 35.600 de doze de vaccin Moderna. Cu toate astea, vorbim despre un deficit de 117 mii de doze de vaccin. Peste 35 de mii persoane care lucrează în domenii esenţiale şi 66 de mii de persoane sub 65 de ani au fost reprogramate
pentru administrarea primei doze. Există şi o veste bună. Pe 15 februarie începe vaccinarea cu
AstraZeneca. 180 de centre noi vor fi deschise strict pentru vaccinarea cu acest tip de ser.

Serul de la AstraZeneca este recomandat doar persoanelor sub 55 de ani. România va primi 183 de mii de doze de astfel de doze , în trei tranşe, iar până la finalul lunii martie în ţară vor fi 1,3 milioane de doze.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt