PLAJE “VERZI” PE LITORAL – Focus Prima TV

PLAJE “VERZI” PE LITORAL

Mamaia se înverzeşte la propriu, după modelul staţiunii din anii ’70. Compania care extinde plajele are în plan şi replantarea zonelor verzi care înfrumuseţau perla litoralului românesc. Dispariţia lizierei a avut un efect dezastruos: în 30 de ani nisipul a fost spulberat de vânturile iernilor, iar plajele s-au îngustat până la dispariţie.

Turiştii care veneau în anii ’70 – ’80 în staţiunea Mamaia îşi amintesc cum, în lipsa umbrelelor şi a baldachinelor, se ascundeau de arşiţa zilei sub copacii care străjuiau nisipul. În ultimii ani, toată vegetaţia a fost îndepărtată.

Liziera de pe plajă avea, pe lângă rolul estetic, şi unul de stopare a eroziunii plajelor. De-a lungul timpului însă, în anii tranziţiei, explozia numărului de terase aflate chiar pe malul mării a înghiţit nisipul şi a măturat copacii, peluzele de iarbă şi gardurile vii.

Dispariţia zonelor verzi din staţiunea Mamaia a avut un efect dezastruos: în 3o de ani nisipul a fost spulberat de vânturile iernilor, iar plajele s-au îngustat până la dispariţie. Aşa se face că în prezent ne costa 8oo de milioane de euro să punem nisipul la loc, acolo unde era cândva. Pentru ca investiţia statului să nu dispară iar în câţiva ani, vor fi plantaţi din nou copaci şi garduri vii, la limita dintre nisip şi promenadă.

În primavară vor fi plantaţi mai mult de 6oo de puieţi pe o lungime de patru kilometri de nisip. Speciile cu cele mai mari şanse să “prindă” în nisip, sunt sălcioara , cătina albă, mierea-ursului şi cătina roşie.

Total
0
Shares
Total
0
Share