Plăți compensatorii APIA – Ce subvenții mai primesc fermierii anul acesta – Focus Prima TV

Plăți compensatorii APIA – Ce subvenții mai primesc fermierii anul acesta

Ca urmare a aprobării Regulamentului de tranziție (UE) nr. 2220 din 2020, au fost stabilite regulile de implementare a măsurilor din PNDR 2014-2020 în perioada de tranziție, reglementată pentru următorii 2 ani: 2021 și 2022, informează Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

Prin urmare, în perioada 2021-2022, UE susține în continuare din fonduri europene adresate agriculturii și dezvoltării rurale, posibilitatea Statelor Membre de a acorda plăți compensatorii fermierilor care furnizează societății servicii publice prin adoptarea unor practici agricole prietenoase cu mediul. Conform Regulamentului de dezvoltare rurală nr. 1305/2013, minimum 30% din alocarea Fondului European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) este rezervată măsurilor care contribuie la atingerea obiectivelor de mediu și climă.

De asemenea, în perioada 2021-2022 sunt alocate fonduri pentru redresarea economică și socială necesară ca urmare a efectelor negative provocate de manifestarea pandemiei COVID-19, prin Instrumentul de Redresare al UE (EURI) care este reglementat prin Regulamentul (UE) nr. 2094/2020. Cel puțin 37% din fondurile EURI trebuie să fie adresate măsurilor de bunăstare a animalelor, LEADER și operațiunilor benefice pentru mediu și climă.

În acest fel se continuă și în perioada de tranziție susținerea sistemelor extensive de agricultură (bazate pe reducerea inputurilor și utilizarea durabilă a resurselor naturale), pentru a putea face față competiției atât cu presiunea de adoptare de sisteme agricole intensive, cât și întrun context mai larg, cu alte activități economice emergente cu care agricultura se va putea afla în competiție din perspectiva utilizării terenurilor agricole. În același timp, este încurajată continuarea activităților agricole în zonele cu o valoare de mediu ridicată, dar în special în zonele care se confruntă cu constrângeri naturale și în zonele montane, precum și evitarea abandonului acestor zone.

Total
0
Shares
Total
0
Share