Poluare cu ţiţei pe râul Olteţ; conducta - avariată în timpul lucrărilor la drumul expres

Poluare cu ţiţei pe râul Olteţ; conducta - avariată în timpul lucrărilor la drumul expres

O poluare accidentală cu ţiţei s-a produs pe râul Olteţ, în oraşul Balş, după ce conducta magistrală a fost avariată, miercuri, în timpul lucrărilor la Drumul Expres Craiova - Piteşti, anunţă prefectul judeţului Olt, Florin Homorean.

Prefectul a declarat joi, pentru AGERPRES, că pata de ţiţei se întinde în aval de oraşul Balş pe o distanţă de aproximativ 23 de kilometri şi după intervenţiile cu baraje absorbante pata s-a dispersat mult.

"Pata se întinde pe circa 23 de kilometri, însă s-a dispersat mult faţă de momentul iniţial. Pata de ţiţei a ajuns până în amonte de confluenţa Olteţului cu râul Olt şi se intervine în continuare pentru limitarea ei", a spus prefectul, aflat joi în zona respectivă.

El a menţionat că avaria la magistrala de ţiţei ce supratraversează râul Olteţ în oraşul Balş a avut loc miercuri, în timpul lucrărilor la Drumul Expres Craiova - Piteşti, în zona podului de cale ferată şi a pasajului de pe Drumul Expres aflat în construcţie.

"Au fost luate în scurt timp măsuri de oprire a scurgerilor de ţiţei, prin închiderea ventilelor pe secţiunea de traversare. Unda de poluate cu ţiţei se întindea iniţial pe o lăţime de 2 - 5 metri şi ulterior s-a extins pe toată lăţimea cursului de apă şi pe o lungime de câţiva kilometri în aval de locul incidentului. S-au montat baraje absorbante şi se acţionează cu materiale absorbante (spill-sorb) şi se observă că pata s-a dispersat mult. Intervin forţe din cadrul Sistemului de Gospodărire a Apelor Olt, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Olt, Garda de Mediu Olt şi Conpet", a adăugat Florin Homorean.

O poluare accidentală cu ţiţei a mai avut loc în aceeaşi zonă, în urmă cu 10 ani, când poluarea a fost de mai mare amploare, având în vedere că atunci s-a rupt conducta magistrală, iar de această dată a fost vorba de o avarie.

Totodată, prefectul a menţionat că, după accidentul din urmă cu 10 ani, pe conducta de ţiţei, în zona râului Olteţ, au fost montate valve care să permită oprirea pompării ţiţeiului pe conductă şi să fie limitată cantitatea ce s-ar scurge în apă. 

Sursa: Agerpres

Afla mai multe despreavarieconductaoltetpoluaretitei
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt