Presiunea migraţionistă la frontierele României, fără variaţii semnificative în 2021 faţă de 2020

Presiunea migraţionistă la frontierele României, fără variaţii semnificative în 2021 faţă de 2020

Presiunea migraţionistă la frontierele României nu are variaţii "semnificative" în primele patru luni din acest an, faţă de 2020, a afirmat, marţi, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, care a precizat că, în ultima perioadă, la graniţa de vest s-au înregistrat creşteri, dar acestea au fost gestionate "eficient" de MAI.

"Este greşit să prezentăm fenomenul migraţiei ca pe o criză naţională. Începând cu anul 2015, migraţia ilegală este una dintre principalele provocări pentru instituţiile la nivelul Uniunii Europene şi pentru autorităţile naţionale, atât statele de tranzit, cât şi pentru cele de destinaţie, care trebuie să găsească un echilibru între necesitatea combaterii migraţiei ilegale şi a fenomenelor infracţionale asociate, respectiv gestionarea fluxurilor migratorii în acord cu prevederile drepturile internaţionale umanitare", a susţinut Bode, într-o şedinţă comună a Comisiilor de apărare ale Senatului şi Camerei Deputaţilor.

El a subliniat că România "nu se confruntă cu o criză migraţionistă". "Evoluţiile de la frontiera de vest a României au înregistrat creşteri în ultima perioadă, dar situaţia este gestionată eficient de către instituţiile abilitate şi aici mă refer la structurile MAI. (...) Numărul mare de migranţi în judeţele din vestul ţării reprezintă o realitate a ultimilor ani. De la începutul crizei migraţioniste, România s-a menţinut ca stat de tranzit, (...) pentru migranţii ilegali direcţia de deplasare fiind, în principal, dintre Serbia şi Bulgaria spre Ungaria. Presiunea migraţionistă la frontierele României s-a menţinut relativ redusă comparativ cu alte state europene. Situaţia la nivel naţional se prezintă în aceleaşi coordonate, fără variaţii semnificative în primele patru luni ale 2021 în raport cu 2020", a adăugat Lucian Bode. 

agerpres.ro

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt