Prima convorbire între Macron şi Putin de la sfârşitul lunii martie - Focus Prima TV

Prima convorbire între Macron şi Putin de la sfârşitul lunii martie

Preşedintele francez Emmanuel Macron are planificată pentru marţi, la ora locală 12:00 (10:00 GMT), o convorbire telefonică cu omologul său rus Vladimir Putin cu privire la Ucraina, a anunţat Palatul Elysee, aceasta fiind prima convorbire între cei doi după 29 martie, potrivit AFP.

Acest apel intervine în urma discuţiei telefonice care a avut loc sâmbătă între şeful statului francez şi omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, la peste două luni de la invadarea Ucrainei de către armata rusă.

Preşedinţii francez şi rus au avut numeroase convorbiri în ultimii ani – de aproape 20 de ori din decembrie 2021, inclusiv de opt ori de la începutul războiului la 24 februarie – dar nu şi-au mai vorbit după descoperirea masacrului de la Bucea, în regiunea Kievului, la începutul lunii aprilie.

Calificând ‘de nesuportat’ imaginile cu numeroase cadavre descoperite în acest oraş, situat la nord-vest de Kiev, după retragerea armatei ruse, Emmanuel Macron a afirmat că autorităţile ruse ar trebui ‘să răspundă pentru aceste crime’.

Câteva zile înainte, la 29 martie, el discutase cu omologul său rus pe tema organizării unei posibile operaţiuni de evacuare a locuitorilor din oraşul Mariupol, port strategic la Marea Azov, asediat de armata rusă. ‘Nu sunt întrunite condiţiile ‘ pentru aceasta, consemnase Macron la finalul acelei convorbiri cu Putin.

agerpres.ro

Total
0
Shares
Total
0
Share