Probleme mari în sectorul avicol! Carnea din Polonia îi aruncă pe români în FALIMENT – Focus Prima TV

Probleme mari în sectorul avicol! Carnea din Polonia îi aruncă pe români în FALIMENT

Fermierii din sectorul avicol trec prin clipe grele în această perioadă. Prețurile derizorii la care este vândută carnea din Polonia, cumulate cu scumpirea furajelor, îi pun pe producătorii români de carne de pui într-o situație extrem de dificilă.

Potrivit declarațiilor făcute de fermierul Puiu Ilisei în emisiunea ”Agricultura la Raport”, fermierii care au mizat pe puii de carne vând, în acest moment, sub prețul de producție. În ciuda nenumăratelor solicitări pe care le-a făcut, fermierul giurgiuvean spune că autoritățile nu iau nicio măsură pentru a corecta această situație și pentru a-i ajuta pe producătorii români să-și vândă marfa la un preț corect.

”Noi suntem afectați atât de importurile masive de carne de pui din alte țări, tradițional Polonia, dar sunt importuri și din Mercosur de care piața românească nu știe, dar suntem afectați, de asemenea, și de prețul cerealelor, prețul furajelor pe care le folosim pentru puii de carne. Pot să spun că din octombrie a început creșterea prețurilor la cereale, iar acum vindem cu mult mai ieftin decât costurile de producție.

Nu avem încotro, pentru că trebuie să ținem în viață abatorul, reproducția, incubația, dar suntem în pierdere și ne rugăm că ANSVSA, odată cu apariția focarelor de gripă aviară, o să ia niște măsuri. Una dintre măsurile pe care eu mi le-aș dori este să restricționeze importul de carne de pui. Mulți spun că nu se poate, că suntem în Uniunea Europeană, dar eu aș putea să spun că una din măsurile permise de Uniunea Europeană ar fi aceea de a interzice perturbarea pieței locale. Adică dacă prețul la puiul de carne pregătit de vânzare în România este 6 lei, dar el vine din Polonia cu 4 lei, ar fi permis să se aplice niște taxe de protejare a producătorului local, ca să aducă prețul la un numitor comun. E un lucru care ar trebui să le dea de gândit guvernanților noștri, să-și protejeze producția internă, pentru că altfel n-o să mai mâncăm produs local”, a explicat Puiu Ilisei.

Total
0
Shares
Total
0
Share