Probleme mari în sectorul avicol! Carnea din Polonia îi aruncă pe români în FALIMENT

Probleme mari în sectorul avicol! Carnea din Polonia îi aruncă pe români în FALIMENT

Fermierii din sectorul avicol trec prin clipe grele în această perioadă. Preţurile derizorii la care este vândută carnea din Polonia, cumulate cu scumpirea furajelor, îi pun pe producătorii români de carne de pui într-o situaţie extrem de dificilă.

Potrivit declaraţiilor făcute de fermierul Puiu Ilisei în emisiunea ”Agricultura la Raport”, fermierii care au mizat pe puii de carne vând, în acest moment, sub preţul de producţie. În ciuda nenumăratelor solicitări pe care le-a făcut, fermierul giurgiuvean spune că autorităţile nu iau nicio măsură pentru a corecta această situaţie şi pentru a-i ajuta pe producătorii români să-şi vândă marfa la un preţ corect.

”Noi suntem afectaţi atât de importurile masive de carne de pui din alte ţări, tradiţional Polonia, dar sunt importuri şi din Mercosur de care piaţa românească nu ştie, dar suntem afectaţi, de asemenea, şi de preţul cerealelor, preţul furajelor pe care le folosim pentru puii de carne. Pot să spun că din octombrie a început creşterea preţurilor la cereale, iar acum vindem cu mult mai ieftin decât costurile de producţie.

Nu avem încotro, pentru că trebuie să ţinem în viaţă abatorul, reproducţia, incubaţia, dar suntem în pierdere şi ne rugăm că ANSVSA, odată cu apariţia focarelor de gripă aviară, o să ia nişte măsuri. Una dintre măsurile pe care eu mi le-aş dori este să restricţioneze importul de carne de pui. Mulţi spun că nu se poate, că suntem în Uniunea Europeană, dar eu aş putea să spun că una din măsurile permise de Uniunea Europeană ar fi aceea de a interzice perturbarea pieţei locale. Adică dacă preţul la puiul de carne pregătit de vânzare în România este 6 lei, dar el vine din Polonia cu 4 lei, ar fi permis să se aplice nişte taxe de protejare a producătorului local, ca să aducă preţul la un numitor comun. E un lucru care ar trebui să le dea de gândit guvernanţilor noştri, să-şi protejeze producţia internă, pentru că altfel n-o să mai mâncăm produs local”, a explicat Puiu Ilisei.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt