Protecţia sturionilor, reglementată printr-un raport al Parlamentului European

Protecţia sturionilor, reglementată printr-un raport al Parlamentului European

Raportul privind Strategia Uniunii Europene pentru Biodiversitate 2030, care include măsurile imediate de conservare şi protecţie a sturionilor din apele Dunării şi Mării Negre, a fost aprobat de Comisia de Pescuit a Parlamentului European, miercuri, 17 martie 2021.

Potrivit precizărilor făcute de eurodeputata S&D, Carmen Avram, acesta reprezintă un pas înainte în salvarea speciilor aflate pe cale de dispariţie, aşa cum este cazul sturionului în România.

Raportul include propunerile europarlamentarului român privind măsurile imediate de conservare şi protecţie a sturionilor din apele Dunării şi Mării Negre, crearea de zone speciale de protecţie pentru aceştia, prelungirea interdicţiei pescuitului comercial pentru perioade de timp mai mari, crearea unei bănci de gene, dar şi măsuri de sprijinire a comunităţilor pescăreşti locale, pentru dezvoltarea altor activităţi conexe pescuitului, astfel încât pescuitul ilegal al sturionilor să fie redus la maximum.

Sturionii, apariţii tot mai rare în Dunăre

Populaţiile de sturioni din Dunăre s-au redus în ultimii 50 de ani, spun experţii Comisiei Europene. Dispariţia acestui peşte din vechime ar avea consecinţe serioase atât asupra sănătăţii fluviului, cât şi asupra comunităţilor de pescari aferente.

„Apariţia tot mai rară a sturionului pe Dunăre reprezintă un avertisment”, susţin specialiştii Executivului de la Bruxelles. Ei spun că este o nevoie imediată de a proteja biodiversitatea Europei concomitent cu mijloacele de subzistenţă a comunităţilor locale de pescari. Mai mult, sturionii nu sunt singura specie periclitată, există multe alte specii cu un rol esenţial pentru ecosistemele noastre care trebuie să fie protejate fără întârziere.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt