Reacțiile adverse, o teamă nejustificată – Focus Prima TV

Reacțiile adverse, o teamă nejustificată

Reacțiile adverse grave pe care le-am putea avea după ce facem vaccinul pentru covid sunt temerea multora dintre noi. Șocul anafilactic sau umflarea ganglionilor limfatici sunt cele mai importante dintre acestea. Medicii de specialitate ne liniștesc însă și ne spun că aceste reacții, chiar și în cazurile
foarte rare în care pot apărea, pot fi tratate la timp, astfel încât viața să nu ne fie pusă în pericol.

Teama de reacțiile adverse care pot apărea după vaccinarea anti Covid nu poate fi mai mare decât boala în sine, este de părere medicul pneumolog Milena Man. De cele mai multe ori reacțiile post vaccinale sunt minore. Cele mai multe efecte dverse au fost durerea și tumefacția locului înțepat, erupțiile cutanate, starea de oboseală, dar și febra și frisoanele. Asta în timp ce cele mai rare efecte adverse au fost mărirea în volum a ganglionilor locali, reacțiile alergice, dar și paresteziile – furnicături la nivelul feței sau membrelor. Este foarte important însă să comunicați medicului care vă vaccinează dacă ați avut în trecut alergii severe la anumkte alimente sau medicamente.

Trebuie să știți însă că centrele de vaccinare au toată infrastructura necesară cu care medicii pot interveni în caz de șoc anafilactic.

Alt motiv de îngrijorare al celor care fac vaccinul anti Covid este umflarea ganglionilor limfatici. Medicul Milena Man explică faptul că și la acest capitol există rezolvare.

Conform datelor furnizate de specialiștii Comitetului Național de Coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva Covid 19, din data de 27 decembrie de când a început acest tip de vaccinare în țara noastră și până acum au fost raportate aproape 2800 de reacții adverse. Peste 500 au fost reacții locale, în timp ce peste 2000 au fost reacții adverse de tip general. Medicul militar Valeriu Gheorghiță a spus recent că până acum nu s-au înregistrat cazuri de șoc anafilactic în România.

Total
0
Shares
Total
0
Share