Reacţiile adverse, o teamă nejustificată

Reacţiile adverse, o teamă nejustificată

Reacţiile adverse grave pe care le-am putea avea după ce facem vaccinul pentru covid sunt temerea multora dintre noi. Şocul anafilactic sau umflarea ganglionilor limfatici sunt cele mai importante dintre acestea. Medicii de specialitate ne liniştesc însă şi ne spun că aceste reacţii, chiar şi în cazurile
foarte rare în care pot apărea, pot fi tratate la timp, astfel încât viaţa să nu ne fie pusă în pericol.

Teama de reacţiile adverse care pot apărea după vaccinarea anti Covid nu poate fi mai mare decât boala în sine, este de părere medicul pneumolog Milena Man. De cele mai multe ori reacţiile post vaccinale sunt minore. Cele mai multe efecte dverse au fost durerea şi tumefacţia locului înţepat, erupţiile cutanate, starea de oboseală, dar şi febra şi frisoanele. Asta în timp ce cele mai rare efecte adverse au fost mărirea în volum a ganglionilor locali, reacţiile alergice, dar şi paresteziile - furnicături la nivelul feţei sau membrelor. Este foarte important însă să comunicaţi medicului care vă vaccinează dacă aţi avut în trecut alergii severe la anumkte alimente sau medicamente.

Trebuie să ştiţi însă că centrele de vaccinare au toată infrastructura necesară cu care medicii pot interveni în caz de şoc anafilactic.

Alt motiv de îngrijorare al celor care fac vaccinul anti Covid este umflarea ganglionilor limfatici. Medicul Milena Man explică faptul că şi la acest capitol există rezolvare.

Conform datelor furnizate de specialiştii Comitetului Naţional de Coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva Covid 19, din data de 27 decembrie de când a început acest tip de vaccinare în ţara noastră şi până acum au fost raportate aproape 2800 de reacţii adverse. Peste 500 au fost reacţii locale, în timp ce peste 2000 au fost reacţii adverse de tip general. Medicul militar Valeriu Gheorghiţă a spus recent că până acum nu s-au înregistrat cazuri de şoc anafilactic în România.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt