Recolta pe plus le a adus pierderi legumicultorilor - Focus Prima TV

Recolta pe plus le a adus pierderi legumicultorilor

Situație de criză în cel mai mare bazin legumicol din estul țării. În comuna gălățeană Matca, în solariile oamenilor,
recolta de vinete a ieșit pe plus. Din păcate, plusul înseamnă minus pentru legumicultori, deoarece a scăzut prețul pe kilogram, iar oamenii au început să-și arunce produsele pentru că nici așa nu le cumpără nimeni. Singura soluție, cred fermierii, ar fi ca marfa lor să intre în supermarketuri în proporție mult mai mare.

Dacă anul trecut kilogramul de vinete se vindea cu 3-4 lei, acum fermierii din Matca au noroc daca vand produsele de calitatea întâi la 70-80 de bani. Iar daca au ghinion, dau totul la 30-40 de bani. Este atat de putin ca unii deja au inceput sa arunce vinetele din solarii si sa cultive altceva. Există, totuși, o soluție pentru ca oamenii să nu aibă pierderi foarte mari.

Din patru tone un fermier speră sa vanda macar două. Dar dacă va primi 70-80 de bani pe kilogram, nu va castiga nimic.

Primarul comunei stie oful oamenilor, dar nu poate face nimic. Deși anul acesta, vremea i-a ajutat, oamenii au ieșit mereu pe minus, spune el.

La anul insa va fi si mai greu deoarece neavand bani din productia care este partial aruncata, partial vanduta la preturi derizorii, oamenii nu vor mai putea sa investeasca in noi culturi de vinete.

Total
0
Shares
Total
0
Share