100 de tone de apă, sfiinţite la Constanţa

100  de tone de apă, sfiinţite la Constanţa

O sută de tone de agheasmă a sfinţit, la Constanţa, arhiepiscopul Teodosie. Apa va fi îmbuteliată în 150.000 de sticle, pentru Bobotează. Unii localnici şi-au luat de astăzi agheasmă acasă, însă cei mai mulţi sunt aşteptaţi mâine la Liturghia de la malul mării. Cel puţin 10 mii de oameni estimează Teodosie că vor participa la manifestările religioase.

Apa a fost adusă cu cisterna şi descărcată în budanele de lemn, special pregătite pentru această sărbătoare. Arhiepiscopia Tomisului a pregătit 100 de tone de agheasmă pentru enoriaşii care vor participa la slujba de Bobotează.

Alături de soborul de preoţi care a oficiat liturghia, zeci de credincioşi au ţinut să fie prezenţi la slujbă. Cum s-a terminat, cei mai nerăbdători au şi dat fuga la butoaiele cu apă sfinţită. Erau pregătiţi de acasă cu sticle sau bidoane de plastic, iar cei care nu au avut, au primit din partea arhiepiscopiei.

Agheasma mare se sfinţeşte doar de două ori pe an: în Ajunul Bobotezei şi de Bobotează, pe 6 ianuarie, iar enoriaşii cred că puterea ei este deosebită, întrucât acum se invocă Duhul Sfânt de două ori. De Bobotează, preoţii şi credincioşii vor pleca în procesiune pe faleza din faţa Cazinoului, până în Portul turistic Tomis, acolo unde va avea loc slujba de sfinţire a apelor. Conform tradiţiei, înalt prea sfinţitul Teodosie va arunca în apa mării trei cruci. Acestea vor fi recuperate de tinerii curajoşi care vor sfida temperaturile scăzute.

Pregătirile de Bobotează sunt pe ultima sută de metri şi în Galaţi. In depozitul frigorific al unei firme din oraş sunt gata Crucile de Gheata. Una ce va fi expusă pe Faleză, iar una va fi ţinută de rezervă. Crucile au 1 metri şi jumătate înălţime şi cântăresc aproximtiv 40 de kilograme.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt