Ritualul botezului rămâne neschimbat – Focus Prima TV

Ritualul botezului rămâne neschimbat

Apar reguli noi pentru botez, după moartea bebelușului din Suceava. Preoţii vor fi obligaţi să discute cu părinţii şi cu naşii copilului ca sa fie siguri că starea de sănătate a acestuia permite scufundarea în cristelniţă. Decizia a fost luată de Sinodul Bisericii Ortodoxe Române, aseară, la aproape o lună după decesul copilui de la Suceava.

Au fost discutii ample în Patriarhia Română, după tragedia de la Suceava, insa Botezul nu poate fi modificat și nu există niciun motiv pentru asta. Este poziția fermă pe care Biserica o sustine.

Chiar si asa, inaltii ierarhi au consimtit sa schimbe cate ceva la procedura. De astazi inainte, preotul se va întâlni cu părinții și nașii copilului care urmează a fi botezat, asigurându-se împreună cu aceștia de starea bună de sănătate a copilului. Vor exista recomandări clare pentru părinți și preoți, pentru situații specifice, mai ales în cazul copiilor bolnavi sau prematuri.

Preoții au obligatia să le prezinte părinților și nașilor învățătura ortodoxă despre Botez. Asta înseamnă că le vor explica întreita afundare și taina botezului veche de mii de ani. Si nu vor face exceptii de la procedura, chiar daca parintii i-ar ruga.

Cazul bebelușului mort după botez a împărțit societatea românescă în două: în timp ce unii cer ca ritualul să fie schimbat, alţii dau vina pe părinţii bebeluşului pentru tragedie. Primul înalt prelat care a vorbit despre reforma ritualului botezului a fost Episcopul Argeșului, Calinic. El a transmis o circulară către preoții din eparhiile păstorite de el în care le cerea să țină cont de părerea familiei, dar și de starea de sănătate a copilului atunci când fac un botez. Totuși, la trei zile a revenit asupra documentului spunand că a avut doar caracter informativ și în niciun caz nu intră în discuție să se abată de la canoanele religioase.

Total
0
Shares
Total
0
Share